Fotoğraf: AA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç, fay hattı civarındaki illerde deprem önlemleri ve hazırlıkları yönünden eksiklikleri tespit edebilmek ve çözüm üretebilmek için Meclis araştırması istedi.
Araştırma önergesinde, 11 ili etkileyen Maraş merkezli depremlerde onbinlerce insanın öldüğü, onbinlercesinin yaralandığı ve evsiz kaldığı, tüm sonuçlarıyla yaklaşık 13 milyon insanın etkilendiği ifade edildi.
Önergede, Türkiye’nin aktif fayları bulunan bir deprem ülkesi olduğu, yüzde 66’sının 1. ve 2. derece deprem bölgeleri olduğu, nüfusun yaklaşık yüzde 98’inin bu bölgelerde yaşadığı belirtildi:
“MTA’nın yaptığı çalışmalara göre de 18 kent merkezi, 80’i aşkın ilçe ve 500’ü aşkın köy doğrudan aktif fay zonlarının üzerinde.”
İstanbul depreminde 400 bin can kaybı öngörülüyor
Araştırma önergesinde, depremlerin afete dönüşmesinin önüne geçilmesi gerektiğinin altı çizildi:
“Bugün olası bir İstanbul depreminde yıkılacağı tahmin edilen bina sayısı, İBB verilerine ve raporlarına göre, en iyimser beklenti ile 194 bin adettir. Olası bir İstanbul depreminde bu binalarda 400 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesi öngörülmektedir. Yine bütün yolların enkazlar sebebiyle kapanacağı, elektrik ve doğalgaz kaynaklı yangınların çıkması da beklenmektedir.
Yapılan hesaplar, İstanbul’da bir deprem sonrası 25 milyon ton ağırlığında bir enkazın ortaya çıkabileceğini de göstermektedir. Olası bir İstanbul depremi sonrası, yaklaşık 640 bin hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Hane başına ortalama 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 2 milyon kişinin acil barınma ihtiyacı içinde olması beklenmektedir.
15 il ve ilçede yüksek risk
“Uzmanlar sadece İstanbul için değil İstanbul için değil Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Hakkâri, Erzincan, Elazığ, Diyarbakır Lice, Muş Varto, Dersim Ovacık, Bingöl, Adana ve Hatay’ın da depremler açısından çok riskli olduğunu ve buralarda her an deprem olacakmış gibi çok acil önlemler alınması gerektiği konusunda uyarılar yapmaktadır.
Depremler tüm yıkıcı etkilerine rağmen belirli aralıklarla meydana gelen afetler olduğundan, maalesef zamanla unutularak gündemden çıkmaktadır. Bu açıdan gündem sürekliliği, depremselliği yüksek olan ülkemizde deprem risklerinin azaltılması açısından önem arz etmektedir.”
HDP, uzmanlar tarafından uyarıları yapılan, deprem riski barındıran yerlerle ilgili bugünden eksiklikleri tespit etmek, gerekli önlemleri almak ve çözümler üretebilmek amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi. (AS)