4 Ocak 1935 Marmara Adaları depreminin 80. yılında İstanbul Üniversitesi, Mimar ve Mühendisler Grubu ve Bakırköy Belediyesi tarafından "80. Yıl Marmara Adaları Depremini Anma Konferansı" düzenlendi.
Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans Prof. Dr. Ali Osman Öncel başkanlığında gerçekleşti.
Konferans “Deprem ve Yapılaşma” ve “Deprem ve Afete Hazırlık” başlıklı iki oturum halinde düzenlendi.
Konferansta öne çıkan tesbit ve öneriler
* Yerel yönetimlerin afetlerle ilgili yasal görevleri, 5393 sayılı Belediye Kanun’da düzenlenmiştir. Bu kanuna göre belediyeler; afet zarar ve risklerini azaltmak, afet ve acil durum planını yapmak, ekip ve donanımları hazırlamak ve halkı eğitmek zorundadır.
* Kentsel dönüşüm çalışmalarının amacına uygun gerçekleştirilebilmesi için, yapılaşma jeolojisine ve yapılaşma jeofiziğine ihtiyaç duyulmaktadır; çünkü zeminlerin hasarsız bir şekilde incelenmesi ancak bu bilim dalları sayesinde yapılabilmektedir.
* Erken uyarı sistemi ile doğal gaz şebekesindeki basınç düşürülebilir, asansörler durdurulabilir, elektrik santralleri faaliyeti oluşabilecek bir yangını durdurmak için kesilebilir.
* Deprem sonrası afetzedelerin sağlığı için ilk müdahale önemli.
* Bir yapının büyük bir depreme karşı dayanabilmesi ancak bina planının eksiksiz çizilmesi ve bu planı uygulayan müteahhittin plandaki direktiflere uygun malzeme kullanmasıyla mümkün olur.
* Marmara Denizi üzerinde 250 yıldır kırılmamış olan bir sismik boşluk var ve büyük bir depreme neden olabilir.
* Türkiye’de resmi kurumlar tarafından onaylanmış olan deprem tehlike haritası eski. Yeni hazırlanan haritalara resmiyet kazandırılmalı.
* Fay haritaları dikkate alınarak fayın geçtiği yerlerden uzak yerlerde yapılaşmaya gidilmeli.
* Deprem tehlikesi değiştirilemez ama deprem riskinin azaltılması için kentsel dönüşüm planında proje maliyeti yüksek doğru mühendislik hizmetlerinin alınması gerek. (EKN)