İzmir'de 30 Ekim'de yaşanan deprem, Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan, depreme çantasının nasıl hazırlanacağını anlattı.
Uçan, depremden hemen sonraki 72 saatlik sürenin, kişinin gerek enkaz altında kalması ya da kurtulması halinde "kendini duyurabilme, iletişim, ısınma, yeme-içme ihtiyacını giderme ve sağlıklı haber alma" gibi konularda önemli olduğunu söyledi.
Doğal olaylara bir acil durum çantasıyla hazırlanılması gerektiğini belirten Uçan, "Deprem, su baskını, yangın gibi doğal olaylarda kişilerin yaşam ihtiyaçlarını karşılayan geniş çeşit ürünleri ve ilk yardım malzemelerini içeren 40 cm x 32 cm x 10 cm boyutlarında bir settir. Su geçirmez kumaştan üretilmiş bu çanta, omuzda ya da sırtta taşımaya uygun olmalı" dedi.
Çantada neler bulunmalı?
Dr. Rüştü Uçan, çantanın içinde olması gereken malzemeleri şöyle sıraladı:
"El feneri, çok amaçlı katlanır çatal-kaşık seti, radyo, pil, plastik düdük, iş eldiveni, yağmurluk, su, korunma örtüsü, maske, sargı bezi, anında soğuk kompres, ikaz yeleği, polar battaniye, yedek anahtar (ev, iş yeri, araç), termos veya matara, kuru gıda (kuruyemiş, çikolata, pestil gibi), konserve yiyecek, resmi evrakların fotokopisi (mobil cihazların bulutuna da yüklenebilir: kimlik, ehliyet, pasaport, araç ruhsat, emlak tapu, sağlık-ev- iş yeri-araç sigorta poliçeleri fotokopileri) nakit para, aile bireylerinin güncel fotoğrafları, kullanılan ilaçların listesi ve ilgili tıbbi bilgiler, yerel harita, aile bireylerinin toplanma nokta görseli."
Uçan, çanta içindeki malzemelerin son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizerek "Malzemeler; kullanacak kişilerin (bebek, çocuk, yaşlı, engelli, hamile, hasta, evcil hayvan gibi) özelliklerine göre belirlenmeli, kolay kullanılabilecek ve birbirlerini olumsuz etkilemeyecek şekilde yerleştirilmeli. Deprem çantası, evde sığınma alanı olarak düşündüğümüz yerde bulundurulmalı" dedi.
(DŞ)