Fotoğraf: Antep Kalesi/Sosyal Medya
Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin büyük yıkıma yol açtığı 10 ilde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmaları başladı.
Depremin 8. gününde resmi rakamlara göre can kaybının 31 bin 643 olduğu ifade edilirken, bölgede yapılan incelemelerde, çok daha fazla yurttaşın hayatını kaybettiği belirtiliyor.
"Tarihi doku yok ediliyor"
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, insanların yaşam mücadelesi verdiği bugünlerde, bölgenin tarihi dokusunun da yok edilmeye çalışıldığını söyledi.
Daha önce yaşanan facianın sorumlularının ortaya çıkarılması için yıkılan her binadan araştırma yapılmaya uygun şekilde numunelerin alınması, delillerin korunması uyarısı yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden önemli bir uyarı daha geldi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, enkaz kaldırma çalışmaları sırasında deprem bölgesindeki tarihi eserlerin yağmalanmasına karşı önlem alınması gerektiğine dikkat çekerken, bölgedeki tarihi eserlere moloz muamelesi yapılmaması uyarısında bulundu.
Deprem bölgesindeki yıkılan tüm tarihi eserlerin parçalarının korunmaya alınması için Turizm Kültür Bakanlığı yetkililerine çağrı yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bölgede incelemelerini sürdüklerini hatırlattı.
Candan, sözlerine şöyle devam etti:
“Deprem bölgesinde yıkılan tarihi eserlerin parçaları moloz değildir, moloz olarak değerlendirmeyin. her bir taş her bir parça restorasyon sürecinde kullanılır. Özel önem gösterilmeli. Depremde pek çok tarihi eser yıkıldı. Hatay Meclisi, Hatay Valiliği, Habib-i Neccar Camii, kiliseler, havralar yıkıldı. Bölgedeki tarihi eser parçalarını moloz olarak atmak istediklerine dair ihbarlar geldi. Sosyal medya da müzelerdeki tarihi eserlerin çalındığına ilişkin iddialar söz konusu. Bu konuda acilen önlem alınmalı.”
(EMK)