Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin (UN Women) iş birliğinde depremden etkilenen illerdeki kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, KAGİDER ile BM Kadın Birimi iş birliğinde deprem bölgesindeki kadın girişimciler en çok hibe ve eleman desteğine ihtiyaç duyuyor.
KAGİDER veri tabanında bulunan 11 ildeki 120 girişimci tespit edildi. 73 kişi ile görüşmenin sağlandığı araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, deprem bölgesindeki kadın girişimciler yüzde 25 ile en çok hibeye ihtiyaç duyuyor.
İhtiyaçlar sıralamasında hibeyi yüzde 18 ile eleman, yüzde 16 ile ekipman, yüzde 9'ar ile çalışma alanının yeniden inşasına yönelik destekler ve tanıtım/pazar desteği takip ediyor.
Çoğu binalar ağrı hasarlı
Katılımcıların yüzde 6'sı yönetim/danışmanlık desteği talep ederken, diğer finansal destekler ile psikososyal destekler yüzde 5'er ile son sırada yer alıyor.
Çalışmaya katılan girişimci kadınların yaklaşık yüzde 88'i üretime veya hizmete ara vermiş bulunuyor. Ara verenlerin yüzde 50'den fazlası deprem sonrasında yeni ürün üretimine veya yeniden hizmete başlayamadıklarını belirtiyor. Deprem sonrasında üretime veya hizmete tekrar başlamayanların çoğu sebep olarak mekân ve ekipmanlarının ağır hasarlı olmasını gösteriyor.
Üretim faaliyetinde bulunan kadın girişimcilerin yüzde 49'u stoklu ürünü olduğunu belirtirken, stoklu ürünlerin çoğunluğunu imalat, el yapımı, hediyelik ürünler, tekstil ve gıda sektörleri oluşturuyor.
TIKLAYIN - Raporun tamamını okuyun
Verilen cevaplar arsında öne çıkan sorun ise deprem sonrasında girişimci kadınların yüzde 70 bakım sorumluluğunun arttığını belirtirken ilk sıraları çocuk, yaşlı ve engelli bakımı alıyor. (SS/EMK)