Fotoğraf: HDP
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, deprem bölgesindeki engellilerin sorunlarına dair önerge verdi.
Ersoy, çadır ve konteyner kentlerde yaşadıkları sorunların engelli yurttaşların hayatlarını daha da zorlaştırdığını belirtti, deprem anında engelli olan veya yıkımlarla birlikte uzuv ve yeti kaybı sebebiyle engelli kalan kişilerin tespitinin önemine dikkat çekti.
Engellilerin güvenliği, eğitimi, beslenmesi, erişilebilirliği ve yaşam standartlarının yükseltilmesi ile yurttaşların sorunlarının araştırılması için Meclis araştırması açılmasını talep etti.
Hijyen, tedavi, ilaç ihtiyaçları
Önergede, konuyla ilgili şu bilgiler yer aldı:
“Deprem bölgelerinde yaşayan engellilerin hijyen, tedavi, ilaç, hasta bezi, işitme cihazı gibi ihtiyaçlarının giderilmesi süreklilik arz ediyor. Engellilerin çadır kentlerde yaşadığı en büyük sorunlardan biri hijyen olanaklarının yeteri düzeyde karşılanmaması.
Engellilerin refakatçisi olan kişiler de yakınlarını bırakamadığı için yardım dağıtma merkezlerine gidemiyor ve ilaç, hasta bezi, mama gibi ürünlere yeteri kadar ulaşamıyor.
Otizmli çocuklar
Deprem bölgesindeki çadırların yetersiz olması nedeniyle pek çok aile birlikte yaşıyor. Bu durum otizmli çocuklar ve yetişkinlerin yaşamında büyük zorluklara sebep oluyor. Otizmli çocuklar güvenli, sessiz ve kendi alışkanlıklarını devam ettirdikleri alanlarının dışındayken kendileri güvensiz ve tehdit altında hissediyor. Bu tip sorunların bir nebze de olsa azaltılması için otizmli yurttaşların aileleri ile ayrı çadırlarda yaşamasının sağlanması gerekir.
Tuvalet ve duş sorunu
Afet sonrası kurulan alanlarda engelli bireyler için ciddi bir erişebilirlik sorunu doğuyor. Çadır kentler engelliler açısından erişilebilirliği olan alanlar olmadığı gibi tuvalet ve duş gibi yerler de engelli yurttaşlar düşünülerek hazırlanmıyor.
Tamamen zihinsel ve bedensel engeli bulunan kişiler için özel yataklar gerekiyor ve yine bu tip ihtiyaçlar çadır bölgelerinde sağlanamıyor.
Fiziksel ve psikolojik destek
Depremin ardından enkazdan kurtarma çalışmaları sırasında ve enkazda uzun süre kalmaktan kaynaklanan uzuv ve yeti kayıplarının ardından pek çok yurttaş engelli hale geldi. Depremin ardından engelli olan yurttaşların akıbetinin ve tedavilerinin takip edilmesi, özellikle fiziksel ve psikolojik destek incelikle yürütülmesi, yurttaşlarımızın bundan sonraki hayatlarını devam ettirebilmeleri açısından ciddi önem taşıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı depremin ardından engelli kalan yurttaşların verilerini açıklamalı ve ihtiyaçlarının karşılanması için planlama yapmalı.
Belediyeler, sivil toplum ve meslek örgütleri
Depremler bölgedeki engelli-engelsiz tüm bireyler üzerinde ciddi fiziksel, psikolojik ve ekonomik travmalar yarattı. Özel gereksinimi olan yurttaşların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu tip afet durumlarında planlama yapılması gerekiyor.
TBMM, belediyeler, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ile birlikte hizmet-yardım, yeniden yapılanma, kentsel planlama ve koordinasyon süreçlerinde özel gereksinimler dikkate alınması için birlikte çalışma yürütmeli. Engellilerin toplumda ayrımcılığa maruz kalmadan, kendi başlarına yaşayabilmelerinin sağlanacağı bir politika oluşturulması şarttır.” (AS)