Fotoğraf: AA
Merkez üstü Maraş olan depremin vurduğu illerde kurulan çadır kentlerde çocukların yaşadıkları tramvayı atlatabilmeleri için etkinlikler düzenleniyor.
Gerokma adlı sanatçı kolektifi Maraş'ın Pazarcık ilçesinde çocuklarla buluştu. Zarok MA, MA Müzik, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Dicle Kültür Sanat Derneği, Aryen Kültür Merkezi, Şenovan, Amed Şehir Tiyatrosu, Kadın, Kültür, Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) ile Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği'nden (OSAD) sanatçılarının oluşturduğu GEROKma ekibi, afet bölgesindeki çocuklar için müzik atölyesi kurdu.
Malatya'da konteyner kentte kalan çocuklarla 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden akademisyenler "Hepimiz Çocuktuk" projesi kapsamında buluştu ve "Karagöz ve Hacivat" gölge oyunu sundu. Malatya'ya giden gönüllüler tek tek çadırları gezerek çocuklarla oyunlar oynayıp resimler çizdi.
Adıyaman'da gönüllüler dayanışması Narlıkuyu Çadır Kenti'nde çocuklar için oyun ve etkinlik alanı oluşturdu. Aynı zamanda kentte çocuklar sanat sokağında gönüllü ressamlar eşliğinde panolara hayallerini çizdi.
Kolektif Koordinasyon Derneği gönüllüleri, Hatay Tomruksuyu Festival Alanı'nda resim atölyeleri, müzik atölyeleri ve seramik heykel atölyeleri düzenledi. Mavi Kuş inisiyatifi ise bir aydır depremin yıktığı Hatay'da sanat etkinlikleri üzerinden çocuklara psikososyal destek sunuyor. Atölye deneyimine sahip ekipler kendi branşlarında etkinlik yapıyorlar. Mavi Kuş gönüllüleri bugüne dek dışarıdan gelen sanatçı ve yerel eğitmenlerin katılımıyla oyun, doğaçlama dans, görsel sanatlar, film gösterimi, stop-motion, origami, foto-drama, etkinlik öncesi psikoeğitim desteği gibi alanlarda çalışmalar yaptı.
Maraş'ın Elbistan ilçesinde kurulan çadır kentte çocuk sineması oluşturan Umut Sensin Derneği, çocukları filmlerle buluşturdu.
Bu etkinliklerin yanı sıra deprem bölgesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gezici kütüphaneler de bölgede bulunuyor. Gezici Kütüphanecilik hizmetleri kapsamında, çocuklara etkinlikler de düzenleniyor.
(SS/AÖ)