* Fotoğraf: Esra Hacioğlu - İzmir / AA
Türk Tabipleri Birliği (TTB), İzmir depremine dair ön raporunu açıkladı.
TIKLAYIN - 3 yaşındaki çocuk 65 saat sonra enkazdan çıkarıldı
Raporda, depremle ilgili toplum bilinçlendirme çalışmalarının; deprem öncesi, anı ve sonrası yapılacaklara ilişkin eylem planlarının etkin biçimde hazır olmadığının bir kez daha görüldüğü ifade edildi.
Sağlık merkezleri de depremde zarar gördü
TTB heyetinin yaptığı incelemeler sonucunda şu tespit ve öneriler sıralandı:
* Depremin yaşandığı bölgede çeşitli klinik, ASM, ilçe sağlık müdürlükleri de bulunuyor ve hepsi az ya da çok hasar gördü.
* Çevre illerden çok sayıda AFAD, UMKE ve sağlık ekibi bölgede çalışıyor ve herhangi bir hekim ya da sağlık çalışanına gereksinim olmadığı belirtildi. Ancak yaşanılan travmanın bölgedeki sağlık çalışanlarını da etkilediği göz önüne alınarak yerlerini alabilecek ve/veya destek olacak sağlık çalışanları görevlendirilmeli.
* COVID-19 pandemisi nedeniyle deprem bölgesinde sağlık çalışmaları daha da zorlaşmıştır. Kurtarma alanlarında ve yaralı transportlarında fiziksel mesafe, maske ve hijyen kuralları gibi önlemler aksıyor.
* Bölgede sürekli ve yaygın testler acilen yoğun şekilde planlanmalı ve yapılmalı. Maske, hijyen malzemesi, koruyucu ekipmanların ücretsiz ulaşılabilir ve yeterli olması için her türlü önlem alınmalıdır.
* Deprem öncesi COVID-19 tanısı almış hastaların takibi aksıyor. Hasar görmüş ASM ve TSM binalarına giriş yapılamıyor, takipli COVID-19 hastalarında sorun yaşanıyor. Koruyucu sağlık hizmetleri için öncelikli olmak üzere sağlık çalışanı takviyesi gereklidir. Depremzede sağlık çalışanlarının mağduriyetleri görmezden gelinerek sağlık hizmetlerini sunmaları beklenemez.
* Hastanelerde takip edilmekte olan COVID-19 tanılı hastaların panik anında servislerden dışarı çıktıkları bildirilmiştir. Tüm sağlık kurumlarındaki sağlık çalışanlarına hızla COVID-19 testi yapılmalıdır.
* Bölgede yeni salgınların önüne geçilmesi için isteyen tüm yurttaşlara İnfluenza aşısı da yapılmalıdır.
* Aşık Veysel Rekreasyon Merkezi’ndeki çadır kent siyasi temsilciler tarafından yoğun şekilde ziyaret edilmekte ve salgında fiziksel mesafe kurallarına uyulmamaktadır.
* Kurulmuş olan çadırlarda yağmur arklarının olmadığı görülmüştür. Çadırlar yağmur için uygun kurulmamıştır. Özellikle tabanları soğuk ve yağmur için uygun değildir. İlerleyen günlerin daha da soğuk ve yağışlı olacağı unutulmamalıdır. Çadır kentte duş alma imkânı yoktur.
* Yardım toplama ve dağıtma merkezleri de fiziksel mesafe kuralları için uygun değildir. Çeşitli derneklerin stantlar açtığı kendinden menkul gıda ve yardım malzemesi dağıttığı görüldü. Bu durum başta Covid-19 olmak üzere birçok hastalık için risk barındırıyor. (AS)