* Fotoğraf: Ruken Tuncel/bianet.
* Tuvalet yok.
* En büyük sorun tuvalet.
* Tuvalet sorunu hijyenik koşullarda gerçekleşmediği için en büyük sorunlardan biri salgı hastalıklar olacak.
* Sinema, dizi, yapım şirketleri bölgeye tuvalet kabini göndermeli.
* Deprem bölgesine acil tuvalet.
Maraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin etkilediği 10 il ve ilçelerindeki en acil ihtiyaçlardan biri tuvalet.
Buğday Derneği Eğitmeni ve Projeler Danışmanı Emre Rona, böylesi dönemlerde hızlıca yayılan salgın hastalıklara karşı önlem alınması gerektiğini belirtti ve tuvalet kabinlerinin ulaşmadığı bölgelerde ihtiyacın giderilmesi için neler yapılması gerektiğini anlattı.
Rona şunları belirtti:
* Bu dönem su az olduğu ve hijyen koşulları uygun olmadığı için salgın hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu anlamda en fazla yükselen sorunlardan biri de tuvalet. Bu bölgedeki tuvalet sorununun acilen çözülmesi gerekiyor.
* Bizim bu aşamada önerimiz, öncelikli hijyen sorunlarını engellemek için, acilen kuru çukur tuvaletler yapılması. Eski tip, 'hela çukuru' olarak bilinen bu tuvaletler, afet durumlarında ilk başvurulması gereken çözüm. İhtiyacınızı gördükten sonra, çukurdan çıkarılan topraktan bir miktar atarak üzeri örtülür. Varsa kül ve kireç de atılabilir. Toprak seviyesinden 40-50 cm derinliğe ulaştığında üzeri toprakla tamamen örtülür, sıkıştırılır ve başka bir çukur açılır.
* Daha sonraki aşamalarda, geçici yerleşkeler oluştuğu ve afetin yol açtığı karmaşanın hafiflediği dönemde, kompost tuvaletler de düşünülebilir. Bu tip tuvaletler doğru kullanılır ve yönetilirse koku, sinek ve hijyen sorunları yaratmaz. Kovalı sistemler, büyük hazneli sistemler, iki hazneli, eğimli taban gibi birçok farklı yöntemi vardır. Fakat, kurulumu işinin ehli biri tarafından yönetilmeli, kullanımı anlatılmalı ve sonraki süreçte nasıl yönetilmesi gerektiği sisteme sahip çıkacak birkaç kişiye detaylıca anlatılmalı. Yoksa faydadan çok zarar verebileceği de unutulmamalı.
* Kuru kompost tuvaletler Endonezya ve Haiti'de kullanıldı ve sonuçları başarılı, Türkiye'de de yaygınlaştırılmalı ve bunun eğitimleri verilmeli. Sahada bu konuda bir sorumlu seçmek ve bunun için çalışmalar yapmak düşünülebilir.
* Bizim buradan oraya dair konuşmamız pek doğru olmaz, oranın koşullarını bilmiyoruz, bölgeden bölgeye de farklılık gösterir. Fakat önümüzdeki dönem ortaya çıkacak salgın hastalıklara dair şimdiden hazırlıklı olmak gerekiyor.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.
(EMK)