* Fotoğraf: 2020 İzmir depreminde 65 saat enkaz altında kalan Ares isimli köpek. Kaynak: Gazete Kadıköy.
Maraş'ın Pazarcık ilçesinde AFAD'a göre 7,7 büyüklüğünde meydana gelen depremde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre 912 yurttaş hayatını kaybetti, 5 bin 385 kişi ise yaralandı.
Deprem anında kendimizi korumanın pek çok yöntemi var; peki birlikte yaşadığımız hayvanları nasıl koruyacağız?
bianet'e konuşan Serbest Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Bilsay Kömürcü, hayvanların insanlara göre deprem anında "yaşam üçgeni"ni daha hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabildiklerini söyledi.
Depreme yakalanmadan her evde kedi ve köpekler için ayrı bir deprem çantası bulundurulması gerektiğini söyleyen Kömürcü, bu çantaya tıpkı kendi çantamıza koyduğumuz gibi yiyecek, su ve vücudu sıcak tutacak eşyalar eklenmesi gerektiğini vurguladı.
Göz hizasında iletişim
Kömürcü deprem anında birlikte yaşadığımız hayvanları korumak için ne yapmamız gerektiğini şöyle anlattı:
"Şunu unutmamak gerekiyor ki, biz panik içerisinde hareket ettiğimizde kedi ve köpeklerimiz daha fazla panik oluyor. Bu aşamada istemeden de olsa hayvanlar bize zarar verebilirler. Bu korku anından kediler genelde kaçmayı tercih ediyor, köpekler ise kendini korumak için öfkelenebiliyor. Bu yüzden köpeklere yaklaşırken tepeden değil, göz hizasında iletişim kurmak gerekiyor.
Bilsay Kömürcü.
"Deprem anı elbette yönetmesi çok zor bir an ve insanlar korkudan kendilerini de camdan atlayabiliyor. Sükûnetimizi koruyarak hayvanlar için yapabileceğimiz şey ise şu: Hazırda beklettiğimiz kutuya (box) kedinin girmesini sağlamak. Bu kutuda konserve mama olması kedinin kutuya girmesini kolaylaştıracaktır. Deprem anında bunu yapmak elbette çok zor; fakat sarsıntı geçtikten sonra korkmuş ve saklanmış kediyi bu yöntemle evden çıkarabiliriz.
"Köpeklerin bize uyum sağlaması ve evi bizimle birlikte terk etmesi daha kolay. Ancak burada da yine korku devreye giriyor ve köpeğimizi o korkuyla kaçarken kaybetme ihtimalimiz doğuyor. Bunun için köpeğimizi çiplettirmek bir çözüm olabileceği gibi, kaybolması durumunda bize ulaşılmasını sağlayacak bir numaranın yazılı olduğu tasma da gayet etkili olacaktır."
Bugünkü depremde Diyarbakır'da enkazdan kurtarılan kedilerden biri. Kaynak: Anadolu Ajansı.
Tenha köşelere bakın
Kaybolan ya da camdan düşen, terk edilen kedilerin kendilerini korumak için tenha köşelere saklandığını söyleyen Kömürcü, deprem sonrasında kaybolan kedileri bulmak için aynı yerlere bakılmasını tavsiye etti. Kömürcü, sözlerine şöyle devam etti:
"Kediler korktuklarında genelde karanlık ve tenha bölgelere giderler. Kaybolan kediyi böyle bir noktada bulduğumuzda son derece sakin bir şekilde ona yaklaşmamız gerekiyor. Kapalı ve karanlık alanlar onların sakinleştikleri yerler. Konserve mamalar yine burada devreye girebilir.
"Bir de depremde enkaz altında kalan ve tıpkı bizler gibi bu travmayı yaşayan hayvanlar var. Onlar için de kurtarma çalışmalarında sonra sağaltıcı yöntemler işletilmeli. İzmir depremi sonrasında derneğimiz bu tür çalışmalar yürütmüştü. Unutmayalım ki onlar da bizlerle aynı travmayı paylaşıyor."
Hayvan Kurtarma/Afet Koordinasyonu kuruldu
|
(TY)