Çoğu insan denizde yüzerken idrarını yapmıştır ama çok azı itiraf eder.
Peki denize çiş yapmak kötü bir şey mi?
Deniz sezonunun kapanmasına birkaç hafta kala, günlük yaşamda kimyayla ilgili olguları basit bir dille anlatan American Chemical Society, bu soruyu bir videoyla cevapladı.
Videoda anlatılanların Türkçe özeti şöyle:
“Denize/Okyanusa işemekte hiçbir sorun yok. Çünkü:
1- Öncelikle ortalama insan idrarının yüzde 95’i sudan oluşuyor. Ayrıca litrede 1-2 gram kadar sodyum (NA+) ve klorür iyonları (CI-) barındırıyor.
Bilin bakalım suyun içinde ne var?
Okyanus yüzde 96,5 H2O’dan oluşuyor ve idrardan çok yüksek bir sodyum klorür yoğunluğuna sahip. İdrar da deniz suyu da düşük oranda potasyum barındırıyor.
2- İdrarın ana maddesini üre oluşturuyor. Vücudunuz yiyeceklerdeki proteinleri kırarken, ürenin görevi azot salgılamasını gerçekleştirmektir. İdrardaki üre oranı, lafın gelişi okyanustaki bir damla kadardır.
Atlantik Okyanusu’nun hacmi, 350 kentilyon litredir. Yani 350,000,000,000,000,000,000 litre.
Bir kişinin bir tuvalete çıkışta ortalama 0,2-0,5 litre idrar yaptığı ve idrarda ortalama 3 gram üre olduğu düşünülürse, dünyadaki tüm insanlar Atlantik Okyanusu’na bir kere işese bile kentrilyonda 60 birim üre yapıyor, ki bu okyanus için hiçbir şey.
3- Üstelik üre, azot içeriyor. Azot suyla birleştiğinde amonyum üretiyor. Amonyum da okyanus bitkilerini besliyor.
Matematiği bir kenara bırakalım, balıkların hepsi denize işiyor!
Sonuç olarak idrarınızı denize yapmakta sorun yok. Ama koruma altındaki bölgelere, mercanların olduğu yerlere ve küçük miktarda su olan yerlere (göl gibi) idrarınızı yapmayın.” (ÇT)
* Bu haber teşvik değil, bilgilendirme amacıyla yapılmıştır.