* Fotoğraf ve Kaynak: Anadolu Ajansı.
Ticari balıkçılık faaliyetlerinden dolayı her yıl milyarlarca kanca, milyonlarca tuzak ve yüz binlerce kilometrelik olta ve ağ denizlere düşüyor.
Su altında yıllarca varlığını koruyan bu av malzemeleri çevre kirliliğine neden olduğu kadar deniz canlılarının yaşamını da tehlikeye atıyor.
Denize terk edilen ağların yol açtığı tehlike, kontrolsüz şekilde avlanmayı devam ettirdiği için "hayalet avcılık" (ghost fishing) olarak nitelendiriliyor.
Yaralanan hayvanlar
Hayalet avcılığın zarar verdiği türler arasında nesli tükenmekte olan canlılar da yer alıyor. Son 50 yılda yüzde 70 oranında azalan köpek balıkları ve vatozlar, ağlara ve kancalara takılarak yaralandı.
Çalışmalarını endüstriyel av malzemeleri üzerine yürüten Avustralyalı bilim insanlarının Science Advances Dergisi'nde yayımladıkları araştırmaya göre, bir yılda denizlere bırakılan balık ağları, dünyayı 18 kez saracak uzunluğa sahip.
Çalışma kapsamında yedi ülkeden 450 balıkçı ile kullandıkları ve denizde kaybolan av malzemelerine ilişkin görüşme yapıldı.
Hayvan refahı sorunu
Araştırmada, balıkçı teknelerinin boyutunun denize düşürülen ağ ve balık tuzaklarının oranını etkilediği; gemilerin ve büyük teknelerin daha iyi avcılık teknolojilerine sahip olduğu için küçük teknelere kıyasla daha az atık bıraktığı kaydedildi.
Araştırmacılar, birçok atık kategorisinin deniz ekosistemlerinde sorunlara neden olduğunu; fakat av araçlarının vahşi yaşam üzerinde orantısız olarak daha büyük bir etkiye neden olduğunu, çünkü özellikle hayvanları yakalamak ve öldürmek için tasarlandıklarını söyledi.
Araştırmayı yürütenlerden Exeter Üniversitesi'nden deniz biyoloğu Kristian Parton "Gerçek bir hayvan refahı sorunu var çünkü ağ dolanmaları acıya, ıstıraba ve hatta ölüme neden olabilir," dedi.
Araştırmanın tamamını okumak için tıklayın.
(TY)