Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürlüğü'nün Karaköy'deki binası önünde bir protesto eylemi yapan işçiler adına sendika başkanı Turhan Uzun bir basın açıklaması yaptı.
Uzun, Şehir Hatları İşletmesi'nin devir yoluyla İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.' ye (İDO) bağlanmak istendiğini söyledi.
Sendika üyeleri, hisselerinin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan İDO'nun, hükümetin özelleştirme politikaları kapsamında özel şirketlere devredileceği, bir çok kişinin işten atılacağı kaygısı taşıyor.
1997 yılında başta Antalya, Marmaris ve Trabzon'un da arasında olduğu TDİ'ye bağlı 13 liman, 30 yıl süreli işletme hakkı devriyle özelleştirilmişti.
"Sendika üyelerine Hak-İş'e geçin deniyor"
Basın açıklamasına ıslık ve alkışlarla destek veren sendika üyeleri "İşletme bizimdir bizim kalacak" sloganları attı.
Basın açıklamasında kadın üyelerin neden yer almadığını sorduğumuz sendika yöneticileri, sendika üyelerinin yüzde yirmisini oluşturan kadınların, büro işlerinde çalışmaları ve eylem için izin almalarının zorluğunu gerekçe gösterdi.
Sendika başkanı Uzun, TDİ'nin devri konusunda hükümetin net bir açıklama yapmasını istedi. Türkiye Şehir Hatları İşletmesi'ne yatırım yapılmadığını, işçilere iki yıldır yeni elbise verilmediğini söyledi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı olan TDS'nin, İDO çalışanlarının da arasında olduğu 10 bine yakın üyesi bulunuyor.
Basın açıklamasında hükümetteki bakanların çoğunun Türk-İş'e bağlı sendika üyelerine Hak İşçiler Konfederasyonu'na (Hak-İş) geçmeleri yolunda açıklamalar yaptığı belirtildi.
TDS basın müşaviri Cemal Hoşgör ise bianet'e, şehir hatları işletmelerinin kamu hizmeti niteliğinde bir hizmet verdiğini, işletmeninin özelleştirilmesinin vapur seferlerinin kar amacına göre düzenlenmesi ve yolcuların mağdur edilmesi anlamına geleceğini söyledi. (ÖG/BB)