Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Gazeteci Deniz Yücel'in yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görüldü.
Yücel’in beraat talebini reddeden İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, gelecek duruşmayı 20 Aralık'a erteledi.
Deniz Yücel hakkında "Terör örgütü propagandası" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Ok: Yandaş medya ve siyasetçiler hedef gösterdi
Deutsche Welle Türkçe’den Burcu Karakaş’ın haberine göre, duruşmada söz alan Deniz Yücel'in avukatı Veysel Ok, derhal beraat talebinin yanı sıra dosyadan bazı delillerin çıkarılmasını da istedi.
Kendi isteğiyle ifade vermeye giden müvekkilinin 13 gün gözaltında kalmasının ardından savcılığın tutuklama için delil arayışına girdiğini savunan Ok, "Yandaş medya ve siyasetçiler hedef gösterdi, ajanlıkla suçlandı" dedi.
“Polis marifetiyle delil yaratılmış”
Müvekkili hakkında hazırlanan üç sayfalık iddianamede somut delillere yer verilmediğini ifade eden avukat Ok, "Haberlerin içeriğine girmeden, başlıkları delil olarak sunmuşlar. Üstelik haberler de çeviri hatasıyla dolu. Daha titiz bir dosya bekliyorduk" dedi.
İddianamenin hukuki bir metin olmadığını da dile getiren Veysel Ok, "Polis marifetiyle delil yaratılmış" diye konuştu.
Ok, bu iddiasını ise dosyaya giren polis raporunu örnek göstererek destekledi. Söz konusu raporda, Yücel'in 59 kişiyle yaptığı telefon görüşmelerinin terör örgütleri ile bağlantılı olduğuna delil gösterildiğini belirterek, "Bu kişiler Türkiye'nin en önemli gazetecileri, avukatları, milletvekilleridir. Polis hangi yetkiyle bu insanları örgüt üyesi olmakla suçlayabilir" diye sordu.
Polisin bu hareketiyle suç işlediğini iddia eden Ok, bu suça savcının da ortak olduğunu söyledi ve söz konusu raporun dosyadan çıkarılmasını talep etti.
“Savcı haber içeriğine karar veremez”
Veysel Ok, dava kapsamında Deniz Yücel'in dünyaya bakışının ve gazeteciliğinin yargılandığını dile getirdi.
"Hiçbir savcı bir haberin içeriğine karar veremez, sorgulayamaz" diyen Ok, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulunduklarını da ekledi.
Ok, Yücel davasından, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirme yapılarak karar çıkmaması halinde davanın Türkiye'nin siciline özgürlük hakkı ihlali olarak yazılacağını söyledi.
Beraat talebi reddedildi
Mahkeme heyeti, şartların oluşmaması nedeniyle derhal beraat istemi ile polis raporunun dosyadan çıkarılması taleplerini reddetti.
Türkiye dışında bulunan Yücel'in ikamet ettiği yerde bulunan bir mahkeme tarafından ifadesinin alınmasına karar verildi. Gelecek duruşma ise 20 Aralık'a ertelendi.
Beraat çıkmamasına yorumlarDuruşma sonrası Karakaş'a konuşan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi (RSF) Erol Önderoğlu, şunları söyledi: "Bizce bu dava ilk duruşmada bitmeliydi. Gazeteciliğin meşru faaliyetleri daha fazla suç olarak görülmemeliydi. Gazeteciler bu tür dosyalar varken oldukça tedirgin şekilde çalışacaklar." Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Başkanı Barış Altıntaş ise iddianamenin hukuksuz olduğunu, dolayısıyla kabul edilemeyeceğini belirterek, "Maalesef birçok gazeteci davasında sözün, yazının suç görüldüğü benzer suçlamalar görüyoruz. Deniz Yücel'in bugün derhal beraat almaması çok üzücü" diye konuştu. |
Ne olmuştu?
Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alındı, "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevkedildiği mahkemece 27 Şubat 2017’de tutuklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana ‘Serbest bırakırsanız memnun oluruz’ dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil."
Yücel ile aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler Diken internet sitesi editörü Tunca Öğreten, Dicle Haber (DİHABER) Diyarbakır Büro Şefi - editör Ömer Çelik ve BirGün Gazetesi İdari Sorumlusu Mahir Kanaat ile gözaltına alınan DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan hakkında hazırlanan iddianameye Yücel dahil edilmedi.
Diğer tutuklulardan Çelik ilk duruşmada, Kanaat ile Tunca ikinci duruşmada tahliye edildi.
Deniz Yücel ise bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 16 Şubat 2018’de tahliye edildi. (EKN)