"Bugün Karşıyaka Mezarlığında muhteşem bir gün yaşandı. Kelimelere dökmek çok zor."
Bugün yaklaşık 10 bin kişi Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı, devlet eliyle öldürülmelerinin 36. yılında mezarları başında andı. Bundan yaklaşık 40 yıl önce onlarla Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yan yana mücadeleye koyulmuş yoldaşlarından biri, Halil Çelimli de oradaydı ve yaşadıklarını bianet'e aktardı.
Emanet
Denizlerin avukatı Halit Çelenk, ilerlemiş yaşına rağmen anmaya katıldı ve bir konuşma yaptı. 68'liler Dayanışma Derneği'nin açıklamasını okuyan Çelimli, metinden bir bölümü şöyle aktardı:
"İşçiler, emekçiler, gençler, kadınlar... 6 mayıs 1972 gününün ilk saatlerinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nin avlusunda, 12 Mart faşizminin kurduğu dar ağaçlarında, üç büyük devrimci önder, üç THKO savaşçısı, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın ölüme giderken haykırdıkları sloganlar yükseliyordu. Onlar son soluklarında direnişin, devrimin ve sosyalizmin sloganlarıyla halklarımıza ve insanlığa adeta bir vasiyet gibi sosyalist mücadeleyi emanet ediyorlar. Devrimciler bir kez daha, 68 hareketinin 40. yılında, bu büyük devrimcileri idamlarının 36. yılında anmak üzere bir araya geldi."
Çelenk ve Çelimli'den sonra Mustafa Yalçıner de bir konuşma yaptı. Anmaya katılan gruplar arasında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Devrimci 78'liler Federasyonu, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Devrimci Gençlik de vardı.
İlk defa bu yıl anmada ses düzeni kuruldu; kortejler oluşturularak mezarların önünden yüründü.
"Ayrılamayacak üç isim"
Çelimli'den 40 yıl geriye dönüp İnan, Aslan ve Gezmiş'i anlatmasını isteyince "Ben bu ismi yan yana yazıyorum; arkadaşlarımın hangisinin adını önce yazacağıma bile karar veremiyorum" diyor.
"Gezmiş 68 gençliğinin tartışmasız lideriydi ama Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun (THKO) lideri açıkça Hüseyin İnan'dı. Özellikle ODTÜ'de sosyalist hareketin gelişip serpildiği yıllarda Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın büyük emeği var."
Aslan'la birlikte NATO'ya karşı afişleme yapmaya çıkıp gözaltına alındıklarında Bahçelievler Karakolu'nda birlikte kaldıklarını anlatıyor Çelimli.
Hatıralar arasında Ankara'ya gelen tüm Amerikalı yöneticilere karşı girişilen protesto gösterileri de var. Bunlardan en bilineni Ankara'ya ABD elçisi olarak tayini yapılan Robert Kommer'in ODTÜ'ye yaptığı ziyaret sırasında aracının yakılmasıydı.
"O olayda Yusuf da, Hüseyin de en önlerdeydi."
Eylül 1969'da Taylan Özgür'ün İstanbul'da öldürülmesinden ve faşist şiddetin yoğunlaşmasıyla birlikte başlayan direnişte Yusuf Aslan'ın adının öne çıktığını anlatıyor Çelimli. Filistin'den eğitimden dönerken Hüseyin İnan yakalanınca Aslan çalışmalarına devam ediyor.
1970'te Bursa cezaevinden çıkan Gezmiş de Ankara'ya geçiyor. Sonrası THKO'nun hikayesi.
Etkinlikler
Bugünkü etkinlikler mezarlıktaki anmanın ardından Ertuğrul Kürkçü, Oğuzhan Müftüoğlu, Mustafa Yalçıner, Mahir Sayın ve Ruhi Koç'un da katıldığı "68'liler 68'i anlatıyor" başlıklı forumla sürüyor.
Akşam da ODTÜ Mezunları Tesislerinde Moğollar ve diğer gruplarca konser veriliyor. (EÜ/GG)