bianet'in görüştüğü TKP avukatı Özgür Murat Büyük hukuk tekniği açısından suç unsurunun oluşmadığını düşündüklerini, kararın çok zorlayıcı olduğunu söyledi.
"Kararda, Türk Halk Kurtuluş Ordusu'na (THKO) terör örgütü deniyor. O dönemdeki yargılamaların bizim için hiçbir bağlayıcılığı yok. Onlar bağımsızlığı simgeleyen insanlar. Bir savcının 'Bu afişi nasıl yasaklarım' diye düşünmüş olması gerekir."
Büyük: Toplatma kararı bütün ülke için geçerli
"Yurtsever Cepheli Öğrenciler"in 1-6 Mayıs'ta İstanbul'dan Ankara'ya gerçekleştirecekleri Bağımsızlık Yürüyüşü'nün afişlerinde Deniz Gezmiş portresi ve "Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 35. yılında Amerika'dan korkmadığımızı haykırmak için buluşuyoruz" yazısı yer alıyor.
Mahkeme Ceza Yasası'nın (TCK) 215. ve Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6. maddesinin ek fıkrasına dayandırdığı kararında, "THKO terör örgütü kurucusu ve üyesi olmaları nedeniyle idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan adlı kişilerle, bu kişilerin eylem ve sözlerini övme anlamında söz ve sloganlar yazılmış olduğu görüldü" deniyor.
Avukat Büyük mahkeme kararının bütün Türkiye'yi kapsadığını, kararın partinin il örgütlerine teker teker gelmeye başladığını bildirdi.
Devrimciler suçlu, onlardan söz etmek suçluyu övmek
Yurtsever Cepheli Öğrenciler açıklamalarında, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın Türkiye'nin bağımsız ve özgür bir ülke olmasını istedikleri ve bu uğurda mücadele ettikleri için idam edildiklerini söyledi; yürüyüşü ellerinde "Denizlerin bayraklarıyla" yapacaklarını duyurdu.
Büyük, bu mantığın yürütülmesiyle "teknik olarak bir şekilde hüküm giymiş herhangi biriyle ilgi konuşanın potansiyel suçlu olduğuna" dikkat çekti ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik olduğunu vurguladı:
"Deniz Gezmiş'in idamı hâlâ tartışılıyor. Bütün mahkeme kararlarını toplumsal ve siyasi olarak doğru mu kabul edeceğiz?"
Tokat'ta gazeteciye Mahir Çayan davası
Birgün'ün haberine göre, Tokat Demokrat gazetesi sahibi Cihan Altıntaş'a da "Mahir ve arkadaşları hala gençliğin idolü olarak yaşamaktadır" başlıklı yazısı nedeniyle "Mahir Çayan'ın ve işlediği suçun övüldüğü" gerekçesiyle dava açıldı.
Oğlunu anan anne Karakaya'ya da dava açılmıştı
1977'de öldürülen ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi yöneticisi Ertuğrul Karakaya'yı geçen yıl Salihli'deki mezarı başında anan annesi Ayşe Karakaya ve 19 kişi, Salihli 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde, yine aynı iddiayla, "suçu ve suçluyu övmek"ten yargılanıyor. Gelecek duruşma, Karakaya'nın öldürülüşünün 30. yıldönümünde, 8 Haziran'da. (TK)