"Denge ve Denetleme Ağı" basın bildirisiyle 80 sivil toplum örgütünün "Bir arada kuvvetler ayrılığı ve denge, denetleme sistemi" talep ettiğini duyurdu.
"Denge ve Denetleme Ağı"nı oluşturan birbirinden farklı siyasi görüş, taban ve yaşam tarzını temsil eden 80 sivil toplum örgütü, 27 Aralık'ta İstanbul'da katıldıkları basın toplantısında işlevsel bir kuvvetler ayrılığı ve güçlü bir denge ve denetleme sistemi için kamuoyu oluşturma çalışmalarını bir arada gerçekleştirerek taleplerinin yerine gelmesi için siyasi partiler üzerinde baskı oluşturmayı kararlaştırdılar.
Ağırdır: Kuvvetler ayrılığını gündemde tutacağız
Basın toplantısında konuşan Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "Oluşturduğumuz Denge ve Denetleme Ağı ve İzleme Grubu, demokratik reformların, işlevsel bir kuvvetler ayrılığı ve güçlü bir denge ve denetleme sisteminin olmazsa olmaz olduğu düşüncesinde. Kuvvetler ayrılığı ve denge denetleme sistemini kamuoyu gündeminde tutmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte medyanın da bize destek vermesi, kamuoyunun oluşması açısından elbette çok önemli" dedi.
Bekir Ağırdır, KONDA olarak yaptıkları kamuoyu araştırmalarının da, toplumun genelinin kuvvetler ayrılığı ile denge ve denetlemeyi desteklediğini gösterdiğini aktardı. Geçtiğimiz haftalarda TESEV için yaptıkları anayasa kamuoyu araştırmasına gönderme yapan Ağırdır, "Örneğin, yargı denetimi konusunda, halkın yüzde 84'ü; Cumhurbaşkanı, ordu, hükümet dahil hiçbir kurumun yargı denetimi dışında kalmaması gerektiğini söylüyor. Ülke yönetiminde en büyük gücün Meclis'te olması görüşündeler. Halkın yüzde 60'ı şiddetle açıkça ilişkisi olması durumu dışında siyasi partilerin kapatılmasına karşı." dedi.
Bilgen: Seçmenin yüzde 20'sine ulaşabiliriz
Yeni Anayasa Girişimi'nden Ayhan Bilgen, Denge ve Denetleme Ağı olarak 10 milyondan fazla seçmene ulaşma kapasiteleri olduğunu belirterek, bu rakamın Türkiye'deki seçmen sayısının yüzde 20'sine karşılık geldiğini söyledi.
Ağın çoğulcu yapısına vurgu yapan Bilgen, "siyasi görüşlerimiz farklı, farklı oy tercihlerimiz var, farklı yaşam tarzlarımız var ancak Türkiye'nin demokratik standartlarının yükselmesi hedefimiz aynı. Bu yüzden bugün Bir Aradayız. Umuyoruz ki bizim kuvvetler ayrılığı ve denge ve denetleme üzerine vardığımız uzlaşı siyasi partilerimize de örnek olur" dedi.
Çelikel: Kuvvetler ayrılığını savunuyoruz
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Aysel Çelikel, Denge ve Denetleme Ağı'na üye olan örgütlerin imzaladıkları deklarasyona gönderme yaparak, "Bizler yasama, yürütme ve yargının birbirinden net bir şekilde ayrı ve bağımsız olduğu herhangi bir erkin bir diğerinden güçlü olmadığı bir sistem için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve uygulamaya geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.
Yasaların halkın gereksinimlerini karşılayacak katılımcı bir anlayışla yapılmasına vurgu yapan Çelikel, yasaların uygulanmasında da hesap verebilirlik ve saydamlık ilkelerinin takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Keyman: Demokratik reformlar için baskı oluşturacağız
Denge ve Denetleme Ağı'nın sekreteryasını yürüten Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Fuat Keyman, denge ve denetleme sisteminin Türkiye'nin demokrasisinin otoriter eğilimlerden kurtulup, güçlenmesi ve köklenmesi açısından önemini vurguladı.
Türkiye'nin uzun zamandır çözüm bekleyen sorunlarının çözümü açısından da, denge ve denetleme sisteminin güçlenmesi gerektiğini söyleyen Keyman, "Yeni anayasadan ve demokratik reformlardan beklentimiz, hak ve özgürlüklerimizin uygulamada da garanti altına alınması." dedi.
"Türkiye son dönemde büyük ve önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor, bu dönüşüm sürecinde yeni bir orta sınıf oluşuyor, sivil toplum güçleniyor, yerel aktörler daha etkin rol oynamaya başlıyor.
"Türkiye dinamik ekonomisi ile küresel bir aktör olma iddiasında. Ancak bu iddiasını yerine getirebilmesi, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir kılınması için demokrasisinin de güçlenmesi gerek. Kuvvetler ayrılığı ve güçlü bir denge ve denetleme sistemi olmaksızın, Türkiye'nin demokrasisinin güçlenmesi, kurumlar arası denge ve eş güdümün sağlanması mümkün değil."
"Biz ağ olarak tüm siyasi partilerimizden yeni anayasa, siyasi parti ve seçim sistemi reformu, parlamento içtüzüğü ve reformu, yargı reformu, yurttaş odaklı yasa yapımı ve katılımcılık konusundaki yol haritalarını, önerilerini kamuoyu ile paylaşmalarını talep ediyoruz. Tüm bu alanlarda yapılacak reformların kuvvetler ayrılığı ile denge ve denetleme açısından vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz."
"Yeni anayasa sürecindeki belirsizliğe rağmen, demokratik reformların yapılması için baskı oluşturmaya devam etmeliyiz. Biz sivil toplum örgütleri olarak sizlerle birlikte Bir Arada bu baskıyı oluşturabileceğimize inanıyoruz." (EKN)
* Denge ve Denetleme Ağı Destekçileri için tıklayınız