Fotoğraf: Wikipedia
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kürt Alman Kültür Enstitüsü (Deutsch-Kurdisches Kulturinstitut), “Dengbêjlerin Piri” olarak bilinen Şakiro’nun bütün eserlerini ilk kez toplu bir halde yayınlayacak.
TIKLAYIN - Erivan Radyosu'nun 900 Şarkılık Kürtçe Arşivi Dijital Platformlarda
Enstitü bu amaçla sanatçının tek resmi mirasçısı olan oğlu Ümit Deniz ile bir anlaşma imzaladı.
Fotoğraf: Hakan Akay ve Ümit Deniz
Enstitünün Direktörü Hakan Akay, bianet’e yaptığı açıklamada Şakiro’nun tek resmi mirasçısı olan oğlu Ümit Deniz ile anlaştıklarını ve bütün şarkılarının yayın hakkının Enstitüye geçtiğini söyledi.
Enstitü’nün verdiği bilgiye göre bilinen 200'ü aşkın eserinin yanı sıra, şimdiye kadar yayınlanmamış şarkıları, günümüz teknolojisi ile yeniden temizlenecek ve yayınlanacak.
Kürt Alman Kültür Enstitüsü ayrıca Şakiro’nun bütün fotoğraf ve video arşivini de yayınlamaya hazırlanıyor.
Akay bu adımın Kürt tarih ve arşivciliği açısından tarihi önemde olduğunu belirterek Enstitü olarak bütün dengbêj ve sanatçıların telif haklarını korumayı amaçladıklarını söyledi. Bu amaç doğrultusunda pek çok sanatçı ile telif sözleşmesi imzalamaya başlayan Enstitü en son yine Kürt müziğinin klasikleşmiş isimlerinden Şeroyê Biro ve Şiyar Farqîn’nin aileleri ile de anlaştı.
Kürt Alman Kültür Şakiro’nun eserlerini izinsiz yayınlayan ve seslendirenler hakkında da hukuki girişimler başlatacakları bilgisini verdi.
Dengbhej Şakiro hakkında*
Kürtler arasında güzel sesinden dolayı “Kewê Ribat” (Rabat Kekliği) ve “Şahê Dengbêjan” olarak anılıyor.
1959’da ailesi topluca Adana'ya sürgün olarak gönderildi. 7 yıllık sürgün hayatından sonra, 1966’da Muş'a dönen ailesi, 2 yıl sonra Erzurum Karayazı'ya yerleşti.
Ondaki “xulxulandin-hawînî” (gırtlak yapma) çok az dengbêjde görünen özelliklerinden en önemlilerindendi. Sadece Ortadoğu'da değil, Kürtlerin bulunduğu her parzemin ve alanda tanınan bir-iki dengbêjden biridir.
Yüzlerle ifade edilen klamları ile Sözlü Kürt Edebiyatı’na adını altın harflerle yazdıran Şakiro, Gulê Dêran, Şerê Mala Nasir, Eliyê Pûrto, Nêçîrvano, Geliyê Zîlan, Esmer, Kejê ve Sebrê gibi onlarca klamı seslendirdi.
Şakiro, 1996’da İzmir’de hayatını kaybetti.
*Kaynak: Wikipedia