Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Gölge Kültür Merkezi (GKM), Dengbêj Şakiro'nun 26. ölüm yıldönümü için 24 Haziran'da İstanbul Bakırköy'de bulunan Cem Karaca Kültür Merkezi'nde "Dengbêjlerin Şahı Şakiro'yu Anma Gecesi" düzenliyor.
19:00'da başlayacak olan etkinliğin açılış konuşmasını şair ve yazar Murathan Mungan yapacak. Anmaya, Dengbêj Zahıro, Kazo, Xêni, Salihê Qûbînî, Hediye, Eylül Nazlıer ve Erhan Kaya da katılacak.
TIKLAYIN - Son 3 yılda onlarca Kürtçe etkinlik yasaklandı
Kürt sanatçılar video-konferansla katılacak
Anmanın ikinci bölümünde dengbêjliğin Kürt kültüründeki yeri ve önemi tartışılacak. Bu bölümde Kürt sanatçılar Ciwan Haco, Ömer Güneş, İbrahim Şahin, Hozan Maruf ve Hozan Şemdin video-konferans yoluyla katılarak değerlendirmelerde bulunacak.
"Şakiro için ilk kapsamlı etkinlik"
Anma etkinliğini düzenleyen kurumlardan MKM sanatçısı Engin Deniz, yapılacak etkinliğin önemine değinerek, Dengbêj Şakiro'nun Kürtler için tarihi bir geleneği temsil ettiğini ve Şakiro'nun "Kürtlerin hafızası" olduğunu belirtti.
Şakiro için ilk defa kapsamlı bir etkinlik düzenleyeceklerini belirten Deniz, etkinlikle yaşamını yitiren tüm dengbêjleri de yad edeceklerini ekledi. Şakiro'yu dengbêjlik kültürünü en iyi temsil eden dengbêjleren biri olarak gördüklerini ifade eden Deniz, bu anmayla aynı zamanda Kürtçe üzerindeki baskılara da cevap olacaklarını aktardı.
"Kürtçenin yasaklanmaya çalışıldığı dönem"
Deniz, aynı zamanda bu anmayla vermek istedikleri mesajın şu olduğunu söyledi: "Kültürel, ekonomik, siyasi gibi birçok baskıyı hepimiz yaşıyorduk ama bu yıl bu baskılar çok daha görünür bir şekilde yaşanıyor.
"İlk defa Kürtçenin bu kadar açık, aleni olarak yasaklandığı ve susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bir toplumun dilini yasaklamak bu çağda ilkel ve vahşi bir davranış."
"Hâlâ buradayız"
Deniz, Kürt halkının asimilasyon politikalarına karşı her koşulda Kürtçeye sahip çıkacaklarını söyleyerek sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bu etkinlikle 'Biz hâlâ buradayız, sonuna kadar bu dili sahipleneceğiz,' mesajı da vermek istedik. Dengbêj kültürünü önümüzdeki kuşaklara aktarabileceğimiz, anlatabileceğimiz yollar bulmalıyız. Bu bir başlangıç olmalı."
Dengbêj Şakiro kimdir?Sayısı 100'ü aşan kılamları ile Sözlü Kürt Edebiyatı'na adını altın harflerle yazdırdı. |
(FT/TY)