İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMOB) üyeleri Muhasebe Haftası nedeniyle Taksim’de toplanarak sorunlarına dikkat çekti. Taksim anıtına çelenk bırakılıp, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ve İSMOOB Başkanı Yahya Arıkan basın açıklamasını okumasının ardından mali müşavirler siyah kıyafet ve siyah poşetler giyerek Tünel’e dek yürüyüş yaptı.
Katılımın yüksek olduğu eylemde mali müşavirler Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun (KGK) ve onun yayınladığı Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin kendilerini devre dışı bıraktığını söyledi, işgücünü arttıran angaryaların kaldırılmasını istedi.
Kanarya: KGK dünyada sadece denetimcileri denetler
ISMMOB Başkan Yardımcısı Turgay Kanarya bianet’e KGK ve yönetmeliğini anlattı:
“ KGK dünyadaki uygulamalarında denetim yapanları denetler ancak Türkiye’de eğitimi, denetlemeyi, standartları belirlemeyi, sınavları kendi yapıyor. KGK’nın 9 kişilik yönetim kurulunda TÜRMOB adına yalnızca bir mali müşavir var, diğerlerini Başbakanlık atıyor.
“Bağımsız Denetim Yönetmeliği 15 yılın altındaki mali müşavirlerin denetim yapabilmeleri için eğitim alıp sınava girmelerini zorunlu kılıyor, diğerleri için de yabancı dil bilmek gibi gereklilikler öne sürüyor. Oysaki mali müşavirler zaten bu eğitimi alarak bu göreve geliyor. Genç meslektaşlara getirilen sınav, staj gibi zorunluluklar onların önünü kesiyor
“Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) ve İSMMOB’un meslektaşlarına verdiği ücretsiz eğitimi de geçerli saymayan KGK kendi ücretli eğitimini zorunlu kılıyor.”
Arıkan: Mesleğimiz ve meslek örgütümüz dışlanıyor
Basın açıklaması yapan İSMMOB Başkanı Yahya Arıkan söz konusu yönetmelik ile ekonominin kayıt dışına itildiğini, Türkiye’nin geleceğinin ipotek altına alındığını, bağımsız denetim yapmaya aday serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavire büyük zorluk çıkardığını söyledi:
“Rekabeti şeffaflık ve denetlenebilirlik anlamında çok önemli olan bağımsız denetimde dramatik bir aşamaya gelindi. Mali İdare ve KGK nezdinde yaptığımız pek çok girişimimize karşın, kamuoyuna açıklanan mesleki taleplerimiz hiçbir şekilde dikkate alınmadı. Mesleğimiz ve meslek örgütümüzü sistemli bir şekilde dışlama, yok sayma yaklaşımı var.”
"Sınav zorunluluğu kalksın"
KGK’nın hem İSMMOB hem de mesleğin çatı örgütü olan TÜRMOB’un meslektaşlarına ücretsiz verdiği Bağımsız Denetim Eğitimlerini yok saydığını belirten Arıkan düzeltilmesini istedikleri yönetmelikte talep ettikleri maddeleri sıraladı:
* Denetim yapacak serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlere sınav zorunluluğu getirilmemeli,
* Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi birliğimizin kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale edilmemeli, gerekli durumlarda “birliğimizle işbirliği” yapılmalı,
* Unvanlar arasında ayrımcılık yapılmamalı ve eşit davranılmalı,
* TÜRMOB eğitimleri kabul edilmeli,
* Harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yetkiler kullanmasından vazgeçilmeli, paydaşların katılımına ve denetimine açık bir yönetim tarzı izlenmeli.
"Kayıt dışı ile mücadelede bağımsız denetim şart"
Kayıt dışı ve denetlenmeyen ekonominin yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet, haksız rekabet, yoksulluk, işsizlik gibi sorunlarla karşılaşacağını ve kayıt dışı ile mücadelede “bağımsız denetim”in vazgeçilmez olduğunu belirten Arıkan mesleki sorun ve talepleri dile getirdi:
* Mesleki angaryalar kaldırılmalı,
* 3568 sayılı meslek yasası TÜRMOB’un 9 kişilik yönetim kurulunu 4 serbest muhasebeci ve 5 yeminli mali müşavir olarak düzenliyor. 86.000 serbest muhasebeciyi 4 kişi temsil ederken 4000 yeminli mali müşaviri 5 kişi temsil ediyor. Başta 5’e /4 olmak anti demokratik maddeler değiştirilmeli,
* Sınav mağdurlarına ek sınav verilmeli,
* Bilgi amaçlı bildirimlerdeki özel usulsüzlük cezaları sonlanmalı,
* Müşteri Bildirim Listeleri kaldırılmalı,
* Denetim sürecinde yetki belgeleri ve ruhsat harç belgeleri kaldırılmalı,
* E-beyanname şifresi mükellefe değil, meslek mensuplarına verilmeli,
* Beyannamelerin imzalanmasıyla ilgili parasal sınırlamalar bitmeli,
* Beyanname verme süreleri yeniden düzenlenmeli,
* Son dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılmalı, KDK ve Muhtasar beyannamesi birleştirilmeli,
* Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalı,
* Serbest meslek uygulamasında Gelir KDV çelişkisi düzeltilmeli,
* Ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütüne bırakılmalı,
* Yevmiye defterlerinin kapanış onayı haziran ayına çekilmeli,
* Bakanlık vesayetine son verilmeli,
* Nispi temsil seçim sistemi kaldırılmalı. (BK/HK)