Tuğluk ve Türk, İçişleri Bakanlığı'ndan ayrılırken yaptıkları açıklamada, DTP'nin Türkiye'nin demokratikleşmesini hedefleyen bir siyasi oluşum olduğunu ifade ettiler.
DTP, Kurucular Kurulu'nun 24-25 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantıda partileşme sürecini tamamlamasının ardından geçici yürütme kurulunu oluşturan 410 üyenin imzasını taşıyan dilekçenin İçişleri Bakanlığı'na verilmesinin ardından resmen kuruldu. Türkiye'deki siyasi parti sayısı DTP'yle birlikte 49 oldu.
Yüzde 40 kadın kotası
Tuğluk, kadının siyasetteki yerini stratejik olarak gördüklerini belirterek, "Yüzde 40 kadın kotasını, ilk defa DTP tüzüğüne yerleştirdi. Kadının toplumsal yaşamının her alanında temsiliyetinin gerçekleşmemesi halinde demokratikleşmenin, özgürleşmenin yaşanamayacağına inanıyoruz. Eşbaşkanlık sistemiyle karar mekanizmalarında etkin temsil yönünden önemli bir adım attığımıza inanıyorum" dedi.
Türk siyasetindeki klasik parti anlayışı ve örgütlenme modelinin sorunlara çözüm üretmediğini savunan Tuğluk, halk iradesine dayalı alternatif bir siyaset yaratma hedefiyle yola çıktıklarını, tüm kurum ve kuruluşların eşitlik, özgürlük ve adalet ilkeleriyle buluşması için çaba sarf edeceklerini söyledi.
Türk de, geçmişten ders alarak siyasi hayata katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtti.
Türkiye'de güncelliğini ve önemini koruyan bir Kürt sorunu olduğunu ifade eden Türk, "DTP, Kürt sorununun mutlaka diyalogla çözümlenmesini önemsemektedir. Çatışma ortamının sona erdirilmesinde gereken hassasiyetleri de gösterecektir. Geliştirilmek istenen halklar arasındaki kin ve düşmanlığın yeşermesine izin vermeyecek bir çalışma içinde olacaktır" dedi.
Türk, "DTP, 70 milyonun partisidir, 70 milyon insanımız arasında diyalog ve kardeşliğin gelişmesi için çaba göstereceğiz. Birlikte yaşamayı hedefliyoruz" diye konuştu. (KÖ)