Fotoğraf: Cezayir Deklarasyonu imza töreni/Xinhua
Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (DFLP), bugün yaptığı açıklamayla, dün Cezayir'de imzalanan uzlaşma anlaşmasından ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngören maddenin çıkarılmasından El Fetih ve Hamas hareketlerini sorumlu tuttuğunu söyledi.
El Fetih ve Hamas da dahil olmak üzere on dört Filistinli grup, dün resmen Cezayir Deklarasyonu olarak bilinen ve Filistin kurtuluş hareketleri arasında 15 yıldır süre giden bölünmeyi sona erdirmeyi amaçlayan bir uzlaşma anlaşması imzalamıştı.
"Ulusal birlik hükümetinin
çıkarılması anlaşmayı boşa düşürüyor"
Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (DFLP) Seküler, Filistinli sosyalist siyasal hareket. Kısaca Demokratik Cephe olarak da anılıyor. Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin Güçleri İttifakı ve Demokratik İttifak Listesi içinde ortak mücadele yürütüyor. Demokratik Cephe, Filistin kurtuluş hareketlerinin çatı kuruluşu Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) içinde önemli bir etkiye sahip. Geleneksel olarak, El Fetih ve FHKC'den sonra FKÖ içindeki en büyük üçüncü gruptu ve 1988'den beri Filistin Ulusal Konseyi (FUK) veya Yürütme Komitesi için yeni bir seçim yapılmadığından, Demokratik Cephe FKÖ'de önemli sektörleri yönetiyor. FKÖ'nün rolü daha sonraki yıllarda, Filistin Ulusal Otoritesi (PNA) lehine azalmakla birlikte Filistin halkının meşru temsilcisidir. Demokratik Cephe, Ulusal Direniş Tugayları adı verilen paramiliter kanadını koruyor Ulusal Direniş Tugayları'nın hem Batı Şeria'da hem de Gazze Şeridi'nde konuşlanmış savaşçıları olmasına rağmen, bu savaşçılar El Aksa İntifadası'ndan bu yana nispeten az sayıda askeri operasyona katıldı. Ulusal Direniş Tugayları, Refah ve Han Yunus yakınlarındaki paramiliter kamplarda eğitim tatbikatlarına katılmaya devam ediyor. ABD, Demokratik Cephe'yi, "son yıllarda silahlı faaliyetine raslanmaması" nedeniyle 1999'da "terörist örgütler" listesinden çıkardı. |
Demokratik Cephe, anlaşmanın imzalanması ardından, El Fetih ve Hamas'ın ulusal birlik hükümetinin kuruluş koşullarına yönelik dar hizipçi vizyonlarının diyaloğu çıkmaza soktuğunu ve son anda anlaşmanın tamamen boşa düşmesine neden olduğunu söyledi.
Cephe açıklamasında Cezayir'in sürece müdahale ederek delegasyonların Filistin halkı ve Arap kamuoyu nezdindeki itibarını koruyan bir uzlaşmaya ulaşmaları için çaba gösterdiğini de ekledi.
Deklarasyonun yedinci maddesi
Cephe, deklarasyonun yedinci maddesinin, Filistin kurumlarını yeniden birleştirmek ve Filistin halkının İsrail işgali karşısında kararlılık ve ve direnişini desteklemek ve yerleşimci şiddetiyle başa çıkmak için mücadeleci bir stratejiyi üstelenecek sorumlu bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını şart koştuğunu açıkladı.
Açıklamada, Cezayir'in Arap dünyasının desteğini sağlama konusundaki ısrarı da göz önüne alındığında bildirgeden ulusal birlik hükümeti maddesinin çıkarılmasının, Filistin halkının, yakın gelecekte bir daha ele geçemeyebilecek "değerli bir fırsatı" kaçırmasına yol açacağı belirtildi.
Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (DFLP) Tüm tarafları, temel işlevi Filistin kurumlarını birleştirmek ve parçalanmalarına son vermek olan bir ulusal birlik hükümeti kurma ihtiyacını yeniden gözden geçirmeleri ve İsrail işgali ve yerleşimcilerin Filistinlilere karşı açtığı savaşta Filistinlileri destekleyen bir programı benimsemeleri için Fetih ve Hamas'a baskı yapmaya çağırdı.
Arka plan
Parçalanmışlıklar dolayısıyla 15 yıldır ortak mücadele sürdüremeyen Filistinli gruplar, aralarındaki anlaşmazlığı bir yıl içinde yapılacak seçimlerle çözmeyi kabul ederek yeni bir dönem açtılar.
Grupların Cezayir'de bir araya gelerek ortak deklarasyonu imzalamalarına, daha önce tutulmayan vaatler dolayısıyla Filistinliler arasında kuşkuyla bakılıyor ve herhangi bir somut değişiklik yapılabileceğine ihtimal verilmiyordu.
Başkan Mahmud Abbas'ın Fetih hareketi ve Hamas da dahil olmak üzere 14 fraksiyonun liderleri, önümüzdeki ay Cezayir'de toplanacak Arap Birliği Zirvesi öncesinde iki gün süren müzakereler gerçekleştirdiler.
Anlaşmanın önemli hükümleri
Anlaşmaya göre taraflar, "Kudüs dahil tüm Filistin topraklarında cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerinin yapılmasını hızlandırma" sözü verdi.
Abbas'ın başkanı olduğu Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) Filistin halkının tek temsilcisi olarak tanıdı ve bir yıl içinde ulusal konseyi için seçim çağrısında bulundular..
2007'den bu yana yaşanan siyasi bölünmeler, Filistin'in devlet olarak örgütlenme iradesinin zayıflamasına neden oldu ve en son 2005 ve 2006'da yapılan seçimlerden sonra cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri düzenlenemedi.
Hamas'ın 2006'daki parlamento seçimlerini alması, siyasi kırılmaya zemin hazırladı. FKÖ lideri Abbas'ın, iktidarı Hamas'a bırakmayı reddetmesi sonucunda Filistin Batı Şeria'da FKÖ ve Gazze Şeridi'nde Hamas hâkimiyeti altında iki başlı hale geldi.
Dün varılan anlaşma, bir kez daha Filistin'in işgal altındaki toprakları kurtarma ve kendi kaderini tayin hakkı mücadelesini Filistin Kurtuluş Örgütü'nün çatısı altında yeniden birleştirme umudunu canlandırıyor.
Anlaşmaya varılmasında Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un Arap Birliği Zirvesi öncesinde Cezayir'in bölgesel lider olarak konumunu tahkim edecek bir diplomatik başarıya duyduğu ihtiyacın da önemli rol oynadığı değerlendiriliyor.
(AEK)