Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İngiliz gazetesi Financial Times'ın sorularını yanıtladı.
TIKLAYIN - Anayasa Mahkemesi'nden Demirtaş için hak ihlali kararı
TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş: HDP ile Diyalog Türkiye İçin Hayırlı Olacak
Edirne Cezaevi’nde tutulan Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'yi hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. AİHM’i kendisi gibi siyasi tutukluların başvurularını geç değerlendirdiğini ve bu sırada hak ihlallerinin derinleştiğini belirten Demirtaş, AİHM kararlarının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ülkedeki mahkemeleri suistimal etmesini engellemekte başarısız olduğunu anlattı.
HDP'li belediye başkanlarının da görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının tamamen yasadışı olduğunu söyleyen Demirtaş, bu durumun "Türkiye’de demokrasinin kırıntısının bile kalmadığını gösterdiğini" belirtti.
“AİHM mücadele edenlere destek verebilir”
Demirtaş Financial Times'a gönderdiği yanıtlarda, “Uluslararası kurumların Türkiye’de yargı bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün ağır bir erozyona uğratıldığı” yönündeki uyarılarına rağmen, “kendisinin ve birçok başka tutuklunun başvurularının AİHM’de değerlendirilmesi için yıllarca beklemek zorunda bırakıldıklarını” belirtti.
Demirtaş, “AİHM’in karar alması uzun sürüyor ve nihayetinde bir insan hakları ihlali olduğuna hükmetseler bile, bu somut bir sonuca yol açmıyor” dedi.
Demirtaş, “Türkiye’yi içinde bulunduğu kötü durumdan sadece halkın kendisinin kurtarabileceğini ama AİHM’in kararlarıyla, değişim için mücadele edenlere destek verebileceğini” söyledi.
“Sağlığım hakkında konuşmak doğru değil”
Demirtaş, sağlık durumunun kötüleştiğini ama moralinin iyi olduğunu ifade etti, “Sürekli cezaevi koşullarından ve benim sağlığımdan söz etmenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü çok daha kötü koşullarda bulunan binlerce başka kişi var” dedi.
Financial Times gazetesi, eleştirileri AİHM’e de sordu. Gazeteye AİHM’den yapılan açıklamada, "bazı davaların çok uzun sürdüğü" kabul edilse de, Demirtaş’ın başvurusuna öncelik verildiği belirtildi.
"Erdoğan'ın partisine parlamento çoğunluğunu kaybettiren lider"
Financial Times’ın haberinde Demirtaş’a dair şunlar yazıldı:
“47 yaşındaki Demirtaş, 2015’te Türkiye parlamentosuna ilk kez bir Kürt partisinin girdiği ve Erdoğan’ın iktidar partisinin parlamento çoğunluğunu kaybetmesine yol açtığı tarihi seçimlerde, solcu bir muhalefet partisi olan HDP’nin lideriydi. Ertesi yıl, şiddet içeren bir darbe girişiminin ve devletle PKK arasındaki barış sürecinin çökmesinin ardından yaşanan çalkantılı dönemde tutuklandı.”
Ne olmuştu? HDP'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanmıştı. Demirtaş'ın tahliyesi için 15 Mayıs'ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru, 21 Mayıs'ta reddedilmişti. Demirtaş'ın tahliye talebi üst mahkeme olan Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da 24 Mayıs'ta reddedilmesi üzerine avukatlar 29 Mayıs'ta Demirtaş'ın başvurusunun öncelikle görüşülmesi talebiyle AYM'ye başvurmuşlardı. Anadolu Ajansı (AA) 13 Haziran Çarşamba akşamı geçtiği haberde, AYM'nin Demirtaş'ın tahliye talebini reddettiğini belirtmişti. HDP'den 14 Haziran Perşembe günü yapılan yazılı açıklamada ise özetle şu ifadelere yer verildi: "AYM, başvurunun yapıldığı gün İçtüzük 73 uyarınca tedbir talebinin reddine karar vermiştir. Ancak Demirtaş ile ilgili İçtüzük Madde 73'e göre herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Talebimiz, İçtüzük 68 uyarınca dosyanın öncelikli ele alınması talebidir. AYM'nin olmayan bir talep hakkında karar vermiş olması, dosyayı incelemeden direktifle karar verdiğinin açık bir göstergesidir. Ayrıca olmayan bir taleple ilgili verilen bu karar toplumda algı oluşturmak için basına da servis edilmiştir." Demirtaş da, 19 Haziran'da avukatları aracılığıyla yaptığı paylaşımda "Anayasa Mahkemesi'nin tahliye talebimi reddettiği şeklindeki haberler doğru değildir. AYM, avukatlarımın tahliye başvurusunu henüz görüşmedi bile. Halen ölü taklidi yapıyorlar. AYM, dosyamı ele almaya korkar hale getirildi. Gerçekten çok yazık" dedi. Bunun üzerine Demirtaş'ın avukatları, AİHM'e 26 Haziran'da başvuru yaptı. 20 Kasım 2018'de AİHM Demirtaş kararını açıkladı ve "Serbest bırakılsın" dedi. Demirtaş, serbest bırakılmadı. |
(EMK)