Oy ve Ötesi, 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sayılı günler kala seçim güvenliğiyle ilgili basın toplantısı yaptı.
İstanbul Kolektif House'da yapılan toplantıda konuşan Oy Ve Ötesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan, seçime dair son çalışmalarını paylaştı.
Oy ve Ötesi olarak 81 ilde var olduklarını söyledyen Turan, şu an seçim günü görev alacak 38 bin gönüllüye ulaştıklarını belirtti.
100 gönüllüyü hedeflediklerini ifade eden Turan, "2014 seçimlerinden bugüne kadar her seçimde var olduk. İlk defa çok farklı bir rüzgar yakaladık, bu rüzgara demokrasi rüzgarı diyoruz. Bu rüzgarın devam etmesini ve 14 Mayıs'ta taçlanmasını ve demokrasi şöleni yaşamayı umuyoruz" dedi.
Turan, ayrıca 14 Mayıs günü bir çağrı merkezi kurduklarını ve seçime dair yaşanacak her türlü soruna ve soruya çağrı merkezi üzerinden yanıt verileceğini söyledi.
ORC sistemiyle hızlı veri akışı
Ardından konuşan Oy Ve Ötesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Ortum ise; seçim günü sandık tutanaklarının hızla dijital veriye dönüştürecek ve ilk kez uygulanacak olan Optik Karakter Tanıma (OCR) anlattı.
Sistemininin nasıl çalıştığını 2018 seçim tutanakları üzerinden anlatan Ortum, tutanakların fotoğrafları çekildikten sonra sisteme tek tek işlendiğini ve sonuçların hızlı bir şekilde elde edileceğini belirtti.
Tüm Türkiye verilere ulaşabilecek
Seçim günü programın ekranının siyasi partilere açılacağını söyleyen Ortum, seçim yasağı kalktıktan sonra da tüm Türkiye açılacağını ve herkesin görebileceğini belirtti:
"Sahadan gelen verileri hızlı bir şekilde doğrulama imkanına sahip olacağız. Amacımız her sandıktan tutanak görüntüsü elde edebilmek ve Yüksek Seçim Kurulu sonuçlarına referans oluşturabilmek. Bu sistem sayesinde siyas partilerle hızlıca veri paylaşımı yapabileceğiz ve onlar da olası uyuşmazlıkla için zaman kaybetmeden YSK'ye itirazda bulunabilecekler. Ayrıca bu yöntem şeffaflık açısından da oldukça katkı sağlayacak."
Depremzedelerin oy kullanabilmesi için kampanya
Ortum, daha sonra 6 Şubat depremleri nedeniyle yaşadığı kentten göç etmek zorunda kalan fakat adreslerini taşımayan yurttaşların oy kullanabilmesi için başlatılan "Askıda Bilet" kampanyasını tanıttı.
Kampanyanın birçok sivil toplum örgütü tarafından başlatıldığını ifade eden Ortum, şu ana kadar 1, 5 milyonun üzerinden bağış toplandığını ve 5500 bilet talebi olduğunu söyledi.
Deprem bölgesinden 1,5 milyonun üzerinde insanın göç ettiğini belirten Ortum, depremzede yurttaşların oy kullanabilmeleri için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Başvuru formu doldurarak bilet talep edilecek
Bilet talebinde bulunacak depremzede yurttaşların www.askidabilet.com adresi üzerinden başvuru formu doldurarak bilet talep edebileceklerini ifade eden Ortum, "Yine aynı adres üzerinden bağış yaparak farklı şehirlerde bulunan depremzedelerin oy kullanacakları şehirlere ulaşımları için katkı sağlanabilecek" dedi.
Deprem bölgesindeki seçim güvenliğine de değinen Ortum, şöyle devam etti: "Deprem bölgesinde önceki seçimlerde sandıkların kurulduğu pek çok okul binası yıkılmış durumda. Bizler gönüllülerimizde deprem bölgesinde seçim güvenliğini sağlamak için bulunacağız. Bölgedeki anormal durumları tespit edecek matematiksel bir modelleme üzerinde de çalışmalar devam ediyor."
Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.
İnternet olmadan da sistem çalışacak
Soru: Kürt illerinde dün seçim günü görevli olan avukatlar da dahil 150'yi aşkın kişi gözaltına alındı, seçim güvenliği açısından dezavantajlı bölgeler arasında yer alan Kürt illerinde çalışmalarınız nedir?
Cevap: Diyarbakır, Hakkari birçok kentti dolaştık ve bölgede özellikle daha kırsalda kalan yerlerin seçim güvenliği açısından sorun olabileceğini gördük. Bölgedeki gönüllü sayısını arttırmak için çabalıyoruz hâlâ çalışmalarımız devam ediyoruz.
Soru: İnternet olmazsa ORC sistem çalışacak mı?
Cevap: Sistem internet olmadan da çalışıyor, sistem buna müsait fakat buradaki önemli faktör tutanakların fotoğrafını anlık çekmek, inernet olduğu an da sisteme girilebilir.
(RT)