Fotoğraf: Meltem Akyol / Evrensel
Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü”nün dördüncü gününde İstanbul'da Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (DİSK) ziyaret etti.
Ziyarette HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Parti Meclisi Üyesi Doğan Erbaş ile DİSK Başkanı Arzu Çerkezolu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu bir araya geldi.
Oluç: Demokrasi ittifakı oluşturmak için çağrı yapıyoruz
Burada açıklamalarda bulunan Oluç, tüm toplumsal ve siyasal muhalefet güçlerine demokrasi ittifakı çağrısı yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise demokrasinin emeğin hakları için olmazsa olmaz olduğunu söyledi.
Oluç yaptığı konuşmada Edirne ve Hakkari’den yola çıkan iki kolun da Cumartesi günü Ankara'da olacağını ve yürüyüşle birlikte demokrasi ittifakı oluşturmanın koşularını olgunlaştırmak istediklerini söyledi.
Oluç “Temel hedefimiz toplumsal ve siyasal muhalefetin ortak mücadelelerini geliştirecek zeminleri genişletmek" dedi.
Çerkezoğlu: Hukuk ve adalet meselesi herkes için önemli
Ardından söz alan Arzu Çerkezoğlu ise şöyle konuştu
"İçinden geçtiğimiz tarihsel dönemde bu her zamankinden daha önemlidir. DİSK olarak biz, 'Demokrasi işçinin ekmeğidir' diyoruz. Demokrasinin olmadığı yerlerde emeğin hakları olmaz, emeğin haklarının olmadığı yerde demokrasi olmaz. Bugün Türkiye'de yaşadığımız süreç budur. Demokrasi yürüyüşünüzün engellenmesi her şeyden önce anayasal hakkın engellenmesidir, bu kabul edilemez.
“Bugün Türkiye'de demokrasinin bütün kırıntılarını ortadan kaldırıldığı ve bir yeni rejimin inşa edildiği bir dönemdeyiz. Cezaevlerinin durumu ortada, muhalefet örgütlerinin üzerinde çok ciddi baskı var. Emek alanında biz bunu en temel kazanılmış hakların ortadan kaldırılması biçiminde yaşıyoruz.
“Pandemi koşullarında işçiler deyim yerindeyse canı ile uğraşırken, hayatta kalmaya çalışırken işini gelirini korumaya çalışırken kıdem tazminatı gibi kazanılmış hakkımız ve emeğimiz ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Bütün bunlar demokrasi meselesinin, yani işçilerin söz ve karar sahibi olmasından Meclisinin işleyişine kadar her düzende dedemokrasi mücadelesini ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
“O nedenle demokrasi, hukuk ve adalet meselesi Türkiye'de herkes açısından çok öncelikli bir mesele. Biz de DİSK olarak bütün demokrasi güçlerinin birlik içerisinde mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün demokrasi güçlerini yan yana omuz omuza bu mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Ne olmuştu? HDP milletvekilleri Leyla Güven, Musa Farisoğulları ile CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekilleri, 4 Haziran 2020'de düşürüldü. Üç milletvekili de tutuklanarak cezaevine gönderildi. Berberoğlu 24 saat geçmeden "pandemi" koşulları gözetilerek serbest bırakıldı. HDP milletvekilleri Berberoğlu'nun serbest bırakılmasının demokratik olduğunu ifade ederek aynı koşulların neden HDP'li vekiller için geçeli olmadığını sordu. HDP, "Darbelere Karşı Demokrasi" diyerek 15 Haziran'da başlamak üzere Edirne ve Hakkari'den Ankara'ya yürüyeceğini duyurdu. Yürüyüş güzergahındaki 16 ilin valisi ise yürüyüş kararının ardından kentlere giriş ve çıkışlara kısıtlama kararı ile birlikte pek çok yasak kararı aldı. İstanbul Valiliği ek olarak 15 günlük eylem yasağı getirdi. Yürüyüşün başlamasının ardından engellemeler ve saldırılar yaşandı. |
(HA)
*Kaynak: Evrensel