Fotoğraf: Evrim Kepenek/bianet 2019 Onur Yürüyüşü
Demokrasi İçin Hukukçuşar, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın nefret söylemine tepki gösterdiği için hakkında soruşturma başlatılan Ankara Barosu yöneticilerine destek açıklaması yaptı.
TIKLAYIN - Diyanet'in "Nefret Söylemine" Tepki Gösteren Diyarbakır Barosu'na da Soruşturma Açıldı
TIKLAYIN - Diyanet'e Tepki gösteren Ankara Barosu'na Soruşturma
"Erbaş suç işliyor"
Açıklamada şöyle denildi:
“Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, eşcinselliği ve nikahsız beraberlikleri hedef alan sözleri; cinsel yönelimi ve hayat tarzı üzerinden belirli toplumsal kesimlere karşı aşağılayıcı ve nefret içeren bir söylemdir.
“Ali Erbaş; dini inancı olan ve olmayan, farklı inanç kesimlerinden insanların vergileriyle maaşı ödenen bir devlet memurudur. Esasen Diyanet İşleri Başkanlığı gibi, dinsel yetkiler kullanan bir kurumun, laik devlette yeri olmaması gerekir. Ancak, halihazırda kamusal bir otoriteyi kullanmakta olan bu kurumun; laiklik ilkesini, Anayasanın, uluslararası sözleşmelerin güvence altına aldığı temel insan haklarını yok sayan bir fetva makamı gibi hareket etme yetkisi de yoktur.
“Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin ilk 2 maddesi her insanın hakları ve onuru bakımdan eşit olduğunu tanımlayarak, her türlü ayrımcılığı yasaklar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 13. maddesi, keza Anayasanın 10. maddesi de eşitlik ve ayrımcılık yasağını içermektedir.
"Diyanet İşleri Başkanı hakkında, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere, insan onuruna aykırı nefret söylemi nedeniyle soruşturma açılması gerekir. Bu söylem, temsil ettiği otoritenin gücü, içeriğindeki harekete geçme çağrısı ve pek çok acı örneği yaşanmış nefret suçları hatırlandığında; bir toplumsal kesime yönelik can güvenliği tehdidi içeren saldırıları teşvik etmektedir. TCK 216. maddesi kapsamında suç oluşturmaktadır.
"Eğer Anayasanın 2. maddesinde yazılı olduğu gibi "insan haklarına saygılı", "laik", "demokratik", "hukuk devleti" var ise; bütün bu anayasal ilkeleri ve TCK 216. maddesini açıkça ihlal eden Ali Erbaş hakkında soruşturma açılması, idari olarak da görevden alınması gerekirdi.
"Ancak, önce Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanlığından başlayarak iktidar yetkilileri, Ali Erbaş'ın ayrımcı sözlerini aynı dini referanslarla savunmuş, bunu eleştirenleri ise hedef göstermiştir. Bu açıklamalar; Anayasanın laiklik ve hukuk devleti ilkesini aynı ölçüde ihlal ettiği gibi yargıya talimat niteliğindedir.
'Baroya soruşturmaya son verin'
"Ankara Başsavcılığının, Ali Erbaş'ın açıklamalarını eleştiren Ankara Barosu hakkında soruşturma açması, laik toplumsal yaşamı savunanlara yönelik gözdağıdır ve görevin kötüye kullanılması niteliğindedir. Ancak bilinmelidir ki demokratik ilkeleri, laikliği, temel insan haklarını, insan onurunu savunan kurumlar ve bireylerin susturulması mümkün olmayacaktır. Ankara Barosu yalnız değildir. Kaynağı ne olursa olsun her türlü tahakkümü reddediyoruz.
"Başsavcılık, Ankara Barosu hakkındaki hukuksuz soruşturmaya son vermeli, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve onun söylemini tekrar edenler hakkında soruşturma açmalıdır. Başsavcılık, Diyanet İşleri Başkanı ve aynı nitelikte açıklama yapan her yetkili; devletin dini kurallara değil, evrensel hukuk ilkelerine uygun davranma yükümlülüğünü unutmamalıdır."
Ne olmuştu? Geçen Cuma günü (24 Nisan 2020) Diyanet İşleri Başkanlığı hutbesinde Ali Erbaş, LGBTİ+'ları ve HIV'le yaşayanları hedef göstermiş, nefret söylemi yaymıştı. Erbaş'ın nefret söylemi sonrası hak örgütleri ve muhalif partilerin politikacıları Erbaş'a tepki göstermişti. İHD Ankara Şubesi ve Ankara Barosu Erbaş'ın nefret söylemi yaydığını belirterek suç duyurusu yapmıştı. Diyarbakır Barosu açıklamasında şöyle demişti: "Diyanet İşleri Başkanının taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerde ve açıkça Anayasanın 10. Maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırı söylemlerde bulunamayacağını; hiç kimsenin cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği ve hastalık durumu sebebiyle ayrımcılığa uğrayamayacağını ve bunun bütün kamu kurumları tarafından da bağlayıcı olduğunu vurguluyoruz." "Kendisini ayrımcı ve nefret söylemi içeren ifadelerinden dolayı kınıyor, nefrete inat yaşamı savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz." Nefret söyleminin ardından önce Ankara Barosu hakkında soruşturma başlatılmıştı. Diyanet, Ankara Barosu hakkında suç duyurusu yapmıştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan da Erbaş'a destek olmuştu, özetle şöyle demişti: "Bu zihniyetle iş bitmiyor. Bir başkasını da Diyanet İşleri Başkanı'mıza gösterilen tepkilerde görmek mümkün. Başkanımız bir açıklama yaptı. Bu açıklamasıyla sadece inancını, ilminin ve yürüttüğü görevin gereğini yerine getirmiştir. Söyledikleri de sonuna kadar doğrudur. "(...) Bu Ankara Barosu'nun yetkisinde olan bir konu değildir. Ankara Barosu'nun açıklaması başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı'mıza karşı kullanılan üslup İslam'a karşı kasıtlı bir saldırı halini almıştır. Saldırı, devletimize yapılan bir saldırıdır." |
(EMK)