Çevrimiçi (online) meclis Democratus herkesin sesini duyurabileceği, diğer insanları etkileyebileceği, kamuoyu oluşturabileceği bir sosyal ağ yaratmayı amaçlıyor. Democratus'ta geçerli olan tek kural başkalarına saygı duymak.
Democratus'un yaratıcısı Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi Murat Aydemir. İkinci üniversitesini okuyan Aydemir hayallerinin ve hedeflerinin izinden giderek Boğaziçi Matematik Bölümü'nü bırakmış ve İşletme'ye girmiş.
"O zamanlar anayasa referandumu tartışmaları vardı. Evet diyenler, hayır diyenler, yetmez ama evet diyenler, her yer çok politize olmuştu. ttwitter ve facebook kullanılamaz hale gelmişti."
"Hatta, köşedeki bakkal amca dükkanına her gittiğinizde dünyayı kurtarıyor, şunun altında bu örgüt varmış gibi komplo teorileri anlatıyordu.
"Herkes kendi fikrini doğru buluyor ve yine herkesin bunu duymasını istiyordu. İnsanların yepyeni demokratik ve entelektüel ihtiyaçlarını karşılayacak bir alana ihtiyacı vardı. Democratus fikri böyle çıktı."
"Temel motivasyonumuz şuydu: İnsanlar fikirlerini söylemek, duyurmak istiyorlar. Aktif siyasetçiler de seçmenlerin ne düşündüğünü merak ediyorlar. O zaman biz bu iki grup arasında köprü olalım."
2010'da filizlenen Democratus projesi Aydemir'in "orta halli bir devlet memuru" olan babasının 1989 model BMW'sini satmasıyla sermayesini bulmuş. Aydemir "Anlayacağınız babama hala borçluyum" diyor.
Kullanıcıdan yana bir sosyal ağ
Aydemir Democratus'un her zaman "kullanıcı tarafında" olduğunun altını çiziyor.
"İnternet üzerinden yaptığınız paylaşım ya da yorumlar, Taksim Meydanı'nda ya da Kadıköy'de yaptığınızla eylemlerle aynıdır. Nasıl sokaktaki eylemde hakaret edince cezalandırılıyorsanız, sosyal medya için de aynı şey geçerlidir."
"Hırsızlık, cinayet, saldırı gibi adli durumlar dışında, bir üyemizin fikrine dair içeriği öyle kolaylıkla kaldırmayı planlamıyoruz."
"Fikir ve düşünce üstünde kimsenin baskı kurmaya hakkı yok ve ben de buna yardımcı olmak istemem, fikrini beyan etti diye kullanıcımın IP adresini vermek istemem. Bu yüzden Democratus'un serverlarını yurt dışına taşıdık."
Bugüne kadar kulaktan kulağa yayılarak yedi bin aktif üyeye ulaşan Democratus 6 Şubat 2013'te herkesin kullanımına açıldı.
Democratus'un işleyişi şöyle:
* twitter ve facebook'tan öğrendiğimiz kavram ve alışkanlıklar Democratus'ta da kullanılıyor. "tweet" yerine "ses/voice", "beğen" tuşunun yerine "Takdir Et" butonunun bulunduğu sistemde beğenilmeyenler yorumlara ise "Saygı Duy" butonuyla tepki gösteriyorsunuz.
* Democratus'un içerisindeki her aktivite, verdiğiniz seslere verilen iyi kötü her tepki üyelere haftalık puan kazandırıyor. Her Cuma gecesi sıfırlanan puanlar o haftanın milletvekilini belirliyor.
* Milletvekilleri her gün yedi görüş üzerinde anlaşarak referanduma açıyor. (EA/HK)