Demiryolu işçileri, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) özelleştireceğini iddia ettikleri yasa tasarısını protesto etmek için bir günlük grevde.
İşçiler, Meclis Genel Kurulunda görüşülmek üzere gündeme alınan Demiryollarının Serbestleşmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın geri çekilmesini istiyor.
Grev nedeniyle seferlerde aksamalar oluyor.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) yaptığı açıklamada, yasayla demiryolu hizmetinin, kamu hizmeti olmaktan çıkarılarak özelleştirmenin amaçlandığı belirtildi.
Yasayla, taşeronlaşmanın yani ucuz ve güvencesiz işgücü kullanımının önünün daha da açılacağı ifade edildi.
Açıklamadan satır başları:
* Tasarı, Bakanlık tarafından yetkilendirilen herkesin altyapı ve/veya tren işletmeciliği yapabilmesine izin vererek özelleştirme için gerekli zemini sağlamayı hedefliyor.
* Kriterleri ve yöntemi belirlenmeden kamu hizmet yükümlülüğü tanımı getirilerek ticari olmayan hatlarda işletmeciliğin devam edip etmemesinde de Bakanlar Kurulunu tek yetkili hale getiriyor.
"Taşeronlaşma kaos getirecek"
* Personel yetersizliğinden söz edilirken bir yandan da mevcut personelden emekliliği gelenlere, emekli ikramiyelerinin yüzde 25–40 fazlasıyla ödeneceği hükmü bu sayının daha da düşürülmesine neden olacak olup, bu durum mevcut personele daha fazla iş yüklenmesi ve ihtiyacın karşılanması için alınacak personelle kadrolaşmanın devam ettirileceğine de işaret ediyor.
* Demiryolu işletmeciliği bu düzenlemeden sonra birçok demiryolu altyapı işleticisi ve demiryolu tren işleticisi ile bu işleticilerin yaptığı işlerin hizmet alımı yöntemiyle alt işverenlere yani taşeronlara verilmesi suretiyle birbirinden kopuk işleticiler ve şirketler tarafından yerine getirilecek. Bu işleyiş kaos getirecek. Demiryollarında yaşanan kazalarda dikkate alındığında, demiryolu trafik emniyetinin tehlikeye atılması ve kazaların artması anlamına geliyor. (NV)