Seçkin, "Bir hatta gidiş gelişler tek hat yapıldığında sinyalizasyon konusunda daha dikkatli olmak gerekir. Sisli havalarda sinyalizasyon direkleri görülmeyebilir. Bazı ülkelerde, bu sinyaller lokomotifteki kumanda odasına alınmıştır. Bu sistemleri uygulamaya koyacaksınız, maddi yön ikinci plandadır" diye konuştu.
Seçkin bianet'e şunları söyledi:
* Bu sistem uygulansın diye söylemiyorum ama, aynı hat üzerinde çift yönlü trafik sağlayacaksınız, buna uygun sistemleri kullanmak zorundasınız.
* Demiryollarında 40 yıldan bu yana yenileme çalışması yapılmıyor. Yalnız yenileme derken, altyapının daha geliştirilmişini kullanmayı anlamalıyız. Yolcu sayısı ve dolayısıyla yük de zaman içinde arttığından, rayların büyütülmesi, traverslerden bağlantı elemanlarına, en gelişmiş sistemleri kullanmak gerekiyor.
Sendikalar: Demiryollarında modernizasyon yok
Türkiye Demiryolları İşçi Sendikası (Demiryol-İş) genel sekreteri Hüseyin Demir, demiryollarının Avrupa Birliği standartlarına ulaşması için personele eğitim verildiğini, buna karşın alt ve üst yapıda gerekli modernizasyon çalışmasının yapılmadığını söyledi.
TCDD'deki personel azaltma politikalarının, yol bakımları gibi önemli konularda eksikliklere neden olabileceği tehlikesini vurguladı.
Birleşik Taşımacılık Sendikası'ndan (BTS) Mehmet Erdoğan ise "Kaza yapan trenlerde ATS olmaması önemli bir nokta. Makinist kırmızı ışıkta geçmese bile, bir sağlık sorunu yaşayabilir, sinyalleri göremeyebilir. ATS insan hatalarını düzeltmek için vardır. Bu donanımın olmamasının hiçbir izahı yoktur" diye konuştu ve şu noktaları vurguladı:
* 1950'lerden beri karayolu ulaşımına yatırım yapıldı. Kamu kuruluşlarının küçültülmesi sürecinde TCDD'nin de borçlandırılarak çalışamaz duruma gelmesi sağlandı. TCDD'nin modernizasyonu ile ilgili çalışma yapılmamıştır.
* Hükümetin Ankara-İstanbul ve Bandırma-İzmir arasında uygulamaya sokacağını söylenen hızlı tren sistemi, demiryollarının bütünün modernleştirmeyi değil, TCDD'nin özelleştirilmesini amaçlıyor.
* Dünya Bankası'nın yeniden yapılandırma programları çerçevesinde TCDD'nin özelleştirmesi uzun zamandır gündemde. Bu çerçevede personel azaltılıyor, varolan personel çok uzun saatler çalışıyor.
* TCDD'nin yeniden yapılandırılması ise, demiryollarına eğitim veren kurumların kapatılması, TCDD'ye bağlı limanların özelleştirilmesi, personelin sözleşmeli yapılmasıyla olmuştur. Bugün fazla mesai yapmak zorunda kalan personel, saat başına 450 bin lira gibi komik bir ücret alıyor. Demiryollları hastanelerinin SSK'ya devredilmesi sonucu, makinistlerin pskio-teknik muayeneleri uzman kişilerce yapılmıyor.
* TCDD trenlerinin bir çoğunun gerekli konfor ve hızı sağlamadığını biliyoruz. TCDD, özelleştirme amacıyla, demiryollarının karlı olduğunu gösteren hızlı trenlerin çalıştırılmasıyla değil; sağlıklı, güvenli ve ucuz ulaşıma yönelik politikaların hayata geçirilmesiyle etkinleştirilmelidir. (ÖG/YS)