Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince verilen “tahliye edilmeli” kararı henüz uygulanmamışken, başka bir davadan aldığı 4 yıl 8 aylık hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince onandı.
Demirtaş artık tutuklu değil hükümlü olarak hapishanede bulunuyor.
Aynı davadan yargılanan Sırrı Süreyya Önder’e de 3 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Önder'in cezasının da infazı başlayacak.
TIKLAYIN - İstinaf Demirtaş’ın Mahkumiyetini Onarsa Ne Olur?
“Karşı hamle” miydi?
Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman bianet’e yaptığı açıklamada, mahkumiyet kararının onanmasının, AİHM’in “yargının siyasallığına” değindiği 18. maddeden verdiği ihlal kararının da teyidi olacağını belirtmişti.
İki karar arasındaki bağlantı gün gün şöyle:
7 Eylül: Demirtaş, eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile birlikte “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 4 yıl 8 ay hapse mahkum edildi.
25 Ekim: Mahkumiyet kararı incelenmek üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine [istinaf] ulaştı.
16 Kasım: AİHM, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutukluluk kararına karşı Demirtaş’ın başvurusunun sonucunu 20 Kasım’da açıklayacağını duyurdu.
19 Kasım: İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen mahkumiyet kararı, istinaf tarafından ön incelemeye alındı.
20 Kasım: AİHM, Demirtaş’ın “siyasi saikle hapsedildiğini” ifade ederek tahliye edilmesine hükmetti. Aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “AİHM kararları bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” dedi.
Ceza kesinleşti, hapiste ne kadar kalacak?
Avukat Karaman, 4 yıl 8 aylık mahkumiyet kararının istinaf mahkemesince onanması halinde, cezanın süresi itibariyle Yargıtay’a gitmeyeceğini ve hükmün kesinleşeceğini belirtmişti:
“Mahkumiyet kararı kesinleşmiş olacağı için Ankara’daki mahkeme tahliye kararı verse bile Demirtaş hükümlü olarak hapiste bulunuyor olacak. Demirtaş iki yıldan fazladır hapiste ancak ceza yattığına mahsup edilse bile, 4 yıl 8 aylık cezanın tamamlanması için en az 3 yıl 6 ay hapiste kalması gerekiyor.”
Yani, hapiste kaldığı süre düşülse bile, mahkumiyetin kesinleşmesi durumunda Demirtaş’ın en az 1,5 yıl daha hapiste kalacağı da kesinleşiyor. Bugün mahkumiyet kararı kesinleşti.
“‘İleride lazım olur’ diye ayrı tutuldu”
Karaman, Ankara’daki mahkemede görülen davada tahliye konuşulurken, aynı tarihlerde İstanbul’daki mahkemede istinafın gündeme gelmesini de şöyle değerlendirmişti:
“Demirtaş’a yöneltilen suçlamalarla ilgili 17 ayrı dosya, yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyasıyla birleştirildi. Biri hariç: İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosya.
“İstanbul’daki bu dosya, ‘İleride lazım olur’ anlayışıyla ayrı tutuldu. Daha sonra da Demirtaş’ın savunması alınmaksızın, avukatlarına savunma yaptırılmadan hızlıca yargılama yapılıp mahkumiyet kararı verildi. Şimdi de onamaya müsait durumda tutulması da bu oyunun bir parçası.” (AS)