Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Demokrasi şöleni adı altında, HDP gibi toplumun asıl sorun yaşayan kesimlerini temsil eden bir çizginin dışlanıyor olması, Türkiye'de sorunların kolay kolay çözüm yoluna girmeyeceğini gösteriyor" dedi.
Yüksekova Haber’e göre, Selahattin Demirtaş bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette HDP'nin dışlanmasına devam edilmesinin ve ayırımcılığa tabi tutulması çiğlik ve akılsızlık olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün darbe girişimi karşısındaki tutumlarından dolayı teşekkür etmek amacıyla Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkanlarını davet etmiş, ancak HDP eş genel başkanlarını etmemişti.
TIKLAYIN - CUMHURBAŞKANI NEDEN ÜÇ PARTİYİ ÇAĞIRIP HDP'Yİ ÇAĞIRMADI
“Demokrasinin anahtarı HDP”
Demirtaş, durumu değerlendirirken "Darbe girişiminin sonuçlarını henüz yeterince idrak edemediklerinin göstergesidir ifadelerini kullandı.
“Türkiye'de demokrasinin anahtarı HDP'dir, HDP'nin temsil ettiği toplumsal kesimlerdir.
“Darbeyi tetikleyen de, Kürt sorununu askere-orduya havale etmiş olan anlayıştır. Şimdi bir kez daha HDP yokmuş gibi davranarak bir 'Türk milli cephesi' etrafında sorunları çözeceğiz derlerse kendileri bilir, ama bu yaklaşım çok yanlış ve eksik."
Muhalefet partilerinin bu durumu içlerine sindirmesinin de tuhaf olduğunu ifade eden Demirtaş, " Halen gerçekten darbecilerin ne yapmak istediklerini anlamadıklarını gösteren bir gelişme. Darbeciler bir ayrışma yapmak istiyor, bunlar da bunun ekmeğine yağ sürüyorlar. Yaptıkları budur.
“HDP'ye karşı büyük bir kişisel bir öfke de duyuyorlar. Çünkü HDP en nihayetinde AKP'ye karşı en sert muhalefeti yürüten parti. 7 Haziran, 1 Kasım seçimleri aslında diğer partilerden çok, HDP-AKP rekabeti şeklinde geçti."
'Buradan çözüm çıkmaz'
Demirtaş, toplumun bir araya gelebildiğini ancak siyasetin bir araya gelemediğine dikkat çekerek, "Buradan bir çözüm çıkmaz. Hangi konuda anlaşmıyorlar ki, bu toplantıda anlaşabilsinler. Birçok konuda farklı düşünen biziz.
“Bu üç partinin bizimle bir şekilde uzlaşması, anlaşması gerekiyor. Bu üç parti, üç anlayış bir araya gelip biz anlaştık dediğinde Türkiye'de sorunlar çözülmüyor. (YY)