Görsel: Ercan Altuntaş
IŞİD’in Kobanî’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanî Davası’nın 13’üncü duruşması 4’üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına, HDP Ankara il ve ilçe örgütleri, HDP’li milletvekilleri ile çok sayıda avukat katıldı. Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.
Yeni gizli tanık
Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, “Malazgirt” adlı yeni bir gizli tanık SEGBİS aracılığıyla dinlendi.
Gizli tanığa tutuklu ve tutuksuz yargılanan siyasetçilerin isimlerini okuyan mahkeme başkanı, “Bu isimler ve 6-8 Ekim olayları hakkında ne biliyorsunuz” diye sordu.
Bu sırada söz talebinde bulunan Avukat Kenan Maçoğlu, gizli tanığa sadece birleşen dosyalar yönünden vermiş olduğu ifadeler yönünden soru sorulmasını talep etti. Talep mahkeme başkanı tarafından reddedildi.
Ardından yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün müdafisinin SEGBİS ile bağlanabilmesi için duruşmaya 10 dakika ara verildi. Aranın ardından avukat hazır olmadığı için gizli tanık ifadesinin dinlenmesine geçildi.
Mahkeme başkanının sorularına itiraz
Kobanî protestoları sürecinde olayların içerisinde olmadığını ifade eden “Malazgirt”, konuyla ilgili bir bilgisi olmadığını söyledi.
Ahmet Türk hakkında ifade vermek istediğini belirten Malazgirt, Türk’ün örgütle bağlantılı olduğuna dair kendisine “talimat” geldiğini ileri sürdü.
Mahkeme başkanının, “Türk’ün belediye imkanlarını örgüte tahsis etmesi konusunda şahitliğiniz var mıydı” sorusuna Malazgirt, bu konuda kendisine sadece bilgi geldiğini söylerken, mahkeme başkanının diğer sorularına ise, “yazılı ifademde yer verdim” gerekçesiyle cevap vermek istemedi.
İfadenin ardından söz alan avukat Özgür Erol, tanık beyanlarının mahkeme heyetince başkaca isimler üzerinden genişletilmek istendiğini vurgulayarak, gizli tanığa tutuklu siyasetçiler üzerinden soru sorulmasına itiraz etti.
Bunun üzerine ara karar kuran mahkeme başkanı, konunun daha önce gerekçelendirildiğini ifade ederek, itirazları reddetti ve gizli tanığa diğer yargılanan siyasetçiler hakkında bilgisi olup olmadığını sordu.
Mahkeme başkanından ısrarlı sorular
İfadesinin başında sadece Ahmet Türk hakkında konuşacağını vurgulayan gizli tanık Malazgirt, mahkeme başkanının ısrarlı sorularının ardından tutuklu yargılanan siyasetçilere dair de soyut beyanlarda bulunmaya başladı.
Gizli tanık Malazgirt, ismi okunan siyasetçiler hakkında hiçbir bilgisi olmadığını aktarırken, mahkeme başkanının Ayla Akat Ata’nın ismini özellikle vurgulaması üzerine “Evet, o da kadın yapılanması içerisinde yer alıyordu” cevabını verdi.
Malazgirt, Demokratik Toplum Partisi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna hakkında da bir bilgisi olmadığını aktarırken, mahkeme başkanı 3 kez daha “Ayna’nın örgütle bir bağlantısı var mı” diye sordu. Mahkeme başkanının, belirli isimler üzerinden ısrarlı soruları, izleyiciler ve avukatlar tarafından da tepki topladı.
Savcı avukatların sorularına itiraz etti
Ardından avukat Kenan Maçoğlu, gizli tanığın dinlendiği SEGBİS odasında naip hakim olup olmadığını ve gizli tanığın eski Kobanî hakimi Bahtiyar Çolak’ı tanıyıp tanımadığını sordu.
Mahkeme başkanı, bu soruları “tanığın deşifre olmasını engellemek ve ciddiyetsiz sorular” gerekçesiyle reddetti. Avukat Cihan Aydın ise, gizli tanığın hakkında bir ceza davası olup olmadığını sordu. Bu soru da mahkeme başkanı tarafından reddedilirken, iddia makamı, avukatların sorduğu tüm sorulara itiraz etti.
Gizli tanığa isimleri mahkeme başkanı saydı
Siyasetçi Ayla Akat Ata’nın avukatı Özgür Erol ise “Ahmet Türk dışında hakkında ifade verdiğiniz siyasetçilerle ilgili daha önce herhangi bir yerde bir ifade verdiniz mi” sorusuna gizli tanık Malazgirt, cevap vermek istemedi.
Erol, “Ahmet Türk dışında hakkında ifade verdiğiniz isimler şimdi mi, yoksa mahkeme başkanının isimlerini saymasıyla mı aklınıza geldi” diye sordu, ancak mahkeme başkanı bu soruyu da gizli tanığa yöneltmedi.
Erol, gizli tanığın bu kişiler hakkında neden daha önce beyanda bulunmadığını tekrar sordu ve mahkeme başkanının ret gerekçeleri nedeniyle başka soru sormak istemediğini belirtti.
"Hiç karıştırmadan ifade veriyor"
Ardından söz alan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Gizli tanık Malazgirt’in okuma yazması var mı ve örgütte uzun süre mi kaldı, kısa süre mi kaldı” sorularını yöneltti. İddia makamı bu sorulara da itiraz etti, ancak mahkeme başkanı itirazı reddetti. Malazgirt, “Okuma yazmam var, ancak örgütte ne kadar kaldığıma dair bilgi vermek istemiyorum” diye cevap verdi.
Demirtaş, “Gizli tanığın okuma yazması belli ki çok iyi. Önündeki kağıttan hiç karıştırmadan ifade veriyor. Bugüne kadar örgütten itirafçı olarak bile ayrılan kimsenin ‘Pekaka’ ifadesini kullandığını duymadım. ‘Pekeke’ diye telaffuz ederler. Örgütte bulunduğuna emin misin” diye sordu.
Gizli tanık soruların ardından SEGBİS bağlantısından ayrıldı. (RT)