Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CNNTürk'te Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı.
Demirtaş Tarafsız Bölge'de 10 madde, çözüm sürecinde şeffalık, müzakereler, hükümertin tavrı, dili, PKK'nin silah bırakması, seçimler, baraj, Şah Fırat operasyonu ve PYD, başkanlık tartışmaları, HDP milletvekili adayları, İç Güvenlik Paketi, Fırat Çakıroğlu cinayeti, Cumhurbaşkanının Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmesi gibi konularda konuştu.
Demirtaş, hükümet ile İmralı arasındaki taslak metindeki 10 maddeyi açıkladı.
10 Madde
* Demokratik siyasetin tanımı ve içeriğinin tanımlanması,
* Demokratik çözüm için ulusal ve yerelde yapılması gerekenler,
* Özgür vatandaşlığın yasal güvenceleri,
* Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar,
* Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları,
* Çözüm sürecinin yol açağı yeni güvenlik yapısı,
* Kadın kültür ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri, kimlik kavramı tanınması ve tanımı,
* Çoğulcu demokratik, eşit mekanizmalar gelişirilmesi,
* Demokratik cumhuriyet ortak vatan ve miletin demokratik ölçülerle tanınması,
* Yeni bir anayasa: Çoğulcu demokratik sistem içinde yasal ve anayasal güveceye kavuşturulması.
Demirtaş'ın konuşmasından satır başları
Şeffaflık
Çözüm sürecinde kapalı kapılar ardında gizli iş yapıyor izlenemini vermemek lazım. Sürecin şeffaflaşması lazım.
Diyalog aşamasından müzakare aşamasına geçilecekti. Taraflar birbirlerine projeler sunup, ortak bir mutabakat çıkaracaklardı. Bu kamuoyula paylaşılacaktı. Bu konuda anlaşılmıştı. Maalesef bu konuda İmralı'da ciddi bir mesafe alınamadı.
Hükümet ve 10 madde
Bir taslak metin üzerinde anlaşılmıştı ama hükümet bu metni değiştirmek istedi ve bu metni açıklayalım dedi. Hükümet, Öcalan PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunuyor diyecekti. Biz de bunun doğru olmadığını açıkladık.
Hükümet ve HDP temel 10 maddeyi müzakere etmek üzere anlaştık diyeceğiz. Hükümet mensupları, hala daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, Öcalan silah bırakma çağrısı yapsın diyor başka da bir şey demiyor.
Barış, seçim ve oy
Çözüm sürecinin özü bizim açımızdan köklü bir demokratikleşmedir. Madem barışı istiyorsunuz, haydi o zaman? Süreç "güvenlik" paketi doğuracaksa kamuoyu soracaktır tabi, "Bu nasıl çözüm süreci?"
Hükümet oy istiyorsa, çalışsın kazansın. Daha önce de söyledim, barış seçime, oya kurban dilemez.
Silah bırakma çağrısı
Öcalan, temel ilkeleri müzakere edelim, silah bırakma çağrısı yapacağım diyor. Hükümet, şu aşamada, deniliyor ki, "Öcalan silah bırakma çağrısı yaptı, HDP açıklamıyor." Böyle bir şey olabilir mi? Hükümetin HDP'yi suçlayan dili terk etmesi lazım. Bizler görevimizi yapıyoruz.
Süreçte çok dürüst davranıyoruz. Tarafları manipüle etmiyoruz, herkesin içi rahat olsun. Biz barışı hasretle, özlemle istiyoruz. Müzakereye dahil olacak vicdanlı gazeteciler, akademisyenler olabilir.
Şah Fırat operasyonu
Şah Fırat operasyonunu yerel kaynaklar yazıyordu, bir kaç gün önceden... Bir hükümet düşünün ki, türbe ile ilgili operasyon yapıyor, ama neden yaptığını doğru bilgi vermeyerek kamuoyunu aydınlatmıyor. Hükümetin bunu açıklaması gerekir. Hükümet sakni büyük bir zafer kazanmış gibi bunu lanse etmesi doğru olmamıştır.
PYD
PYD'nin onayı olmadan bu operasyonun gerçekleşmeyeceğini herkes biliyor. Orada PYD, Türkiye açısından tehdit değil. Ama buna rağmen PYD terör örgütüdür derseniz dış politikanızda bir yanlışlık var demektir. Türbenin yeni yeri PYD'nin kontrolünde ve tehdit altında değil.
İç Güvenlik Yasa Paketi
Bugünkü gazetelerde var, Mersin'de 4 çocuk molotoftan müebbet hapis cezasıyla yargılanıyor, hani molotof serbestti? Yalan. İç Güvenlik Yasa Paketi'nin özgürlüklerle hiç ilgisi yok. Molotof şimdi de suç. Biz molotf serbest bırakılsın demiyoruz ki. Bu kadar açık yalan konuşan hükümet olamaz. Biz insanlar molotoftan serbest kalsın demiyoruz, getirin o maddeleri yasalaştıralım.
Ne diyordu, "%50'yi evde zor tutuyorum." E geri kalan %50 ne olacak? İnsan değiller mi başka partilere oy verdiler diye?
Barajı aşabilecekler mi?
Barajı aştık kesinlikle rahatız diyemem ama oylarımızın üzerinde bir umut var. Bizim elimizdeki araştırmalar baraja çok yakın olduğumuzu gösteriyor. Yarattığımız umut, gelecek bize verilen oyların çok çok üstünde. Biz de bu umudu büyütmek istiyoruz, oylarımızdan ziyade. AKP diktatörleşti, yeni umudun üzerine doğru değişim rotası çizmek istiyoruz. Yeni Erdoğan yaratma hevesimiz yok etmekten yana. Herkese kucak açmak istiyoruz. Emekten yana, sol bir çizgiyle Türkiye'yi düze çıkartabiliriz. Bizden daha Türkiyeli bir parti de yok, TR'de kim varsa bizde var.
Kesinlikle parti olarak seçime gireceğiz, bunun kararını zaten bir yıl önce aldık. Hak ederek baraj altında kalırsak sorun yok ama hileyle kalırsak bunun mücadelesini veririz. Baraj altında kalırsak ortaya kaos, savaş senaryosu çıkmaz. Biz baraj altında kalırsak halkımız AKP'den korkmasın, biz mücadeleye devam ederiz. Demokratik çerçevede hakkımızı ararız, baraj düşürülsün, erken seçim çağrısı yaparız. Sokak çağrısı yapmayız. Baraj altında kalırsak ne sokaklar karışır ne de biz karıştırırız.
55 milletvekili
Seçim barajını geçersek en az 55 milletvekili çıkarırız.
Başkanlık sistemi
Ne Meksika tipi, ne ABD tipi, ne başka tipi... Başkanlık sistemi mümkün değil. Hatta tartışılması bile mümkün değil. Erdoğan'ın aklındaki başkanlık sistemi de değil. Başkanlıkta seçilmiş yargı var, güçlü STK'ler var, kongre var, Alo Fatih yok. Sağa sola emirler yağdıramazsınız. Demek başkan olsa böyle çalışacak, bunun adı başkanlık sistemi değil.
Vekiller, adaylar
Dengir Mir Mehmet Fırat'tan milletvekili olmasını biz rica ettik, davet ettik. Mithat Sancar'la bugün görüştük ama İhsan Eliaçık 'siyasete girmeyeceğim' dedi. Milletvekili için 2 dönem kuralımız var Pervin Buldan ve benim dışımda geçerli.
Haziran Hareketi Sekreteryası ile görüştük, önemli bir dinamik. İttifak olsa olmasa varlıkları önemli. Direnişten gelen bir yapı.
Fırat Çakıroğlu cinayeti
İnsanlar MHP'li ya da HDP'li diye kıymetsiz diyemezsiniz. Herkes sağduyulu olsun. Herkes dikkatli olsun. Ege Üniversitesi'nde karanlık bir durum söz konusu. Provokasyonlara gelinmesin. Seçim öncesi bu herkese zarar verir. Türkiye'nin batısında ve doğusunda başka senaryolar var. Bu konuda duyumlar geliyor. Karanlık el değil, Ak el! 400 vekil peşinde koşan hükümetin planlarına dair karanlık el değil akel. Partililerimize sesleniyorum, bayrak mı asmak istiyorlar HDP bayrağının karşısına tutun ucundan yardım edin. Siyaset kavga değil. 400 milletvekili elde edeceğim diye toplumu birbirine düşürmeyin. Bizimle hareket etmek isteyen bazı kesimler tehdit ediliyor.
Cumhurbaşkanı'nın Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmesi
Davutoğlu'nun içerisinde olduğu durum vahim. Ülkeyi Erdoğan yönetiyor. Bakanlar Kurulu tıpış tıpış gidiyorsa ne diyebiliriz ki? (NV)
* Haberde cnnturk.com sitesinden yararlandık.