Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) "Türkiye'de Kürt Sorunu ve İmralı Süreci" başlıklı oturumda konuşma yaptı.
Demirtaş, başlatılan süreci, hükümet açısından geri adım veya zayıflık olarak değerlendirmediklerini, tam aksine ileri ve desteklenmesi gereken bir adım olarak gördüklerini ifade etti.
Yüksekova Haber'de yer alan bilgilere göre, BDP olarak PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çözüm aşamasına dahil edilmesi için çok çabaladıklarını söyleyen Demirtaş, İmralı sürecinin başlamasıyla, ciddi bir psikolojik sınırın aşıldığını ve Türkiye'nin önünü tıkayan bir tabunun ortadan kaldırıldığını belirtti.
BDP olarak sürecin ilerlemesini istediklerini, ancak Paris'te üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesinin süreçte tıkanıklığa yol açtığını dile getiren Demirtaş, BDP'li ikinci heyetin Öcalan'la görüşmeye gitmesinin de bu nedenle ertelendiğini öne sürdü.
Türkiye'de Güneydoğu'daki askeri operasyonların sürmesi ve bazı yetkililerin açıklamalarının da sürece yönelik güvensizlik ortamı yarattığını ifade eden Demirtaş, diyalog sürecinin başarılı olabilmesi için ilk etapta yargı reformunun gerçekleşmesini, siyasi tutuklamalara son verilip, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, basın özgürlüğü konusunda da önemli adımlar atılmasını istediklerini kaydetti.
Toplantıda, Liberal Demokratlar Grubu'ndan (ALDE) Alexander Graf Lambsdorf, Yeşiller Grubu'ndan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Sosyalistler ve Demokratlar Grubu'ndan Richard Howitt ve Avrupa Birleşik Sol Grubu'ndan Jürgen Klute kısa bir konuşma yaptı.
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, yine aynı konu ile ilgili olarak bugün AB Komisyonu ve Konseyi'nin de temsilcilerinin katılımıyla genel kurulda özel bir oturum düzenleyecek. (EKN)