Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Demokratik özerklikten vazgeçildiği Kürtler açısından doğru değil, bunun nasıl uygulanacağının formülasyonu değişebilir sadece" dedi.
Reuters'a konuşan Demirtaş, Abdullah Öcalan ile devlet arasında başlayan yeni süreci ciddi gördüklerini, sonuç almaya bu kez daha yakın olunduğunu söyledi.
Bu sürecin Oslo süreci olarak bilinen eski süreçten kopuk olmadığını söyleyen Demirtaş, "İki taraf da önceki görüşmeler yokmuş gibi davranamaz" dedi.
"Bu daha ciddi bir çalışmaya benziyor. Çünkü önümüzdeki dönemde Ortadoğu'da yaşanacak gelişmeler sıradan değil. Bölge bu kadar kaynamışken, daha da kaynama ihtimali varken, Türkiye'nin Kürt sorunu gibi bir meseleden bir an önce kurtulmak istemesi akıllıcadır. Önceki Oslo dönemine kıyasla bu kez sonuç almak daha mümkün olabilir çünkü önceki dönemlerde iki tarafın da önünde geniş bir takvim vardı ama şimdi öyle değil, şimdi kaotik bir dönemdir."
Demirtaş, çözüm olması durumunda, Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de Türkiye için tehdit olmaktan çıkacağını belirtti.
"Erbil mantıklı geliyor"
Oslo türü görüşmelerin bundan sonra Erbil'de yapılmasının kendisine mantıklı geldiğini söyleyen Demirtaş, "Barzani bölgesi güvenli bir bölge, Sayın Barzani'nin ev sahipliği yapması da mantıklıdır, daha pratiktir" diye konuştu.
PKK'nin silah bırakması, kadrolarının yer değiştirmesi ya da ateşkes gibi konularda kendilerinin karar ve yetki sahibi olmadıklarını söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti:
"PKK'nin kendi yapısı, geri çekilme, ateşkes gibi doğrudan PKK'yi ilgilendiren konularda biz karar ve yetki sahibi değiliz. Silah bırakma, Avrupa ülkesine gitme, genel af gibi bu tür formülleri kabul etmeleri halinde biz kendilerini destekleyeceğiz. Biz onlara dayatmada bulunamayız. Ama PKK'den yapılan açıklamalara baktığımızda bu formülün çok afaki bir şey olduğunu görüyorum. PKK'nin kabul edebileceği bir formül değil bu, gerçekçi bulmuyorum."
Demirtaş BDP'nin taleplerini, "Kürtler için özerklik, anadilde eğitim, Kürtlerin kimliksel ve kültürel haklarının anayasal güvence altına alınması ve Kürtlerin örgütlenme haklarının güvence altına alınması" şeklinde dört ana başlıkta özetledi.
Gül: "Bakalım göreceğiz"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bugün konuyla ilgili ilk kez açıklama yaptı. Gül, Afyon Valiliğindeki basın toplantısında özetle şunları söyledi:
"Şüphesiz ki karşınıza silahla çıkana daha güçlü silahla cevap verirsiniz. Devletin görevi de budur. Onun için hiçbir zaman karşınıza silahla çıkan teröristlere devlet boyun eğmez."
"Şahit olduğumuz yeni çalışma var. Bu süre içerisinde rol alanlar ne yapmaları gerekiyorsa onu biliyorlar. Bu kadar söyleyeyim. Eğer dürüst davranır ve yapmaları gerekeni yaparlarsa o zaman bu acılar sona erer."
"Türkiye gibi demokratik bir ülkede herkes fikrini söyleyebilir ama biraz da konuşmaması gerekenler var. Konuşma yerine iş yapması gerekenler var. Bakalım seyredeceğiz. Eğer bir samimiyet varsa ortada bunu da görürüz." (AS)