"Ulusal ve uluslararası dayanışmanın baskısı altında Diyarbakır yeni ve büyük bir duruşma salonuna kavuştu. Bundan sonra en kalabalık davalar bile rahatça görülebilir. Bir eksiğimiz yeni cezaevi; Recep Tayyip Erdoğan da vaat etmişti zaten. Onu da yapınca devlet Kürt sorununun çözümünde oldukça ilerlemiş olacak."
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "örgüt üyeliği"yle suçlanan parti üyelerinin, belediye başkanlarının ve hak savunucularının 18 ay sonra ilk kez mahkemeye çıkarıldığı günü böyle özetledi.
Demirtaş, davayı takip etmek için Türkiye dışından ve Türkiye'den gelen parti temsilcilerine, sendikacılar ve sivil toplum temsilcilerine teşekkür etti.
Dün (18 Ekim) başlayan ve 12 Kasım'a kadar sürmesi beklenen duruşmalarda KCK operasyonları kapsamında gözaltına alınan 103'ü tutuklu 151 kişi yargılanıyor. Yargılananlar arasında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube başkanı Muharrem Erbey ve Belediye Başkanı Osman Baydemir de var.
Adliye önünde takibe devam
Demirtaş, "Kritik bir siyasi dönemeçte, aynı önemde siyasi bir davanın ilk duruşması görüldü" dedi.
Dava için gösterilen dayanışmanın "sadece Kürt halkıyla değil, ezilenlerin ezenlere karşı dayanışması olduğunu" belirten Demirtaş 10 civarında ilde KCK davaları yürütüldüğünü, ancak en geç başlayan Diyarbakır davasını ana dava olarak gördüklerini belirtti.
Uzun tutukluluk süresinin cezalandırmaya dönüştüğünü vurgulayan Demirtaş "Mahkeme zaten yapılacakların yapıldığının farkında. Arkadaşlarımız bugün serbest kalsa dahi cezalandırılmış olacaktı. Mahkeme bu yüzden rahat davranıyor" dedi.
Bölgedeki illerde bulunan parti teşkilatlarının görev bölüşümü yaparak her gün duruşmaları adliye önünde takip edeceğini söyleyen Demirtaş, milletvekilleri olarak da Mecliste ellerinden geldiğince konuyu gündemde tutacaklarını söyledi.
Aynı zamanda avukat olan Demirtaş "Arkadaşlarımız her oturumun sonunda tahliye talebinde bulunacaklar. Ama tahminimiz mahkemenin bu konudaki kararını 12 Kasım'da vermeyi yeğleyeceği yönünde" diye konuştu. (EÜ)