Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) "demokratik özerklik" başta olmak üzere gündemdeki konuları tartışmak için girdiği dört günlük Van kampı bugün (25 Temmuz) sona erdi.
BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, dün (24 temmuz) kamp sürerken yaptığı açıklamada Başbakan Tayyip Erdoğan'dan PKK'ye çağrı yapmasını, PKK'nin buna rağmen eylemlerine devam etmesi halinde kendilerinden de tepki göreceğini söyledi.
"Görüşmeler yapıldığı söyleniyor. Kendisi de PKK'ye çağrı yapsın. Operasyon, ateşkes konusunda açıkça barış iradesini ortaya koysun. O saatten sonra PKK eylem yaparsa bütün toplum karşı çıkar.
Bütün sorunların barış içinde çözüleceğnii, anayasal çözüme açık olduğunu, şiddetin çözüm getirmeyeceğini, asker ve siyasi operasyonlar ile PKK'nin eylemlerinin sorunları çözmeyeceğini ifade etsin. Bu çağrıya karşı PKK ille de ben askere eylem yapacağım ille de silah kullanacağım derse biz de dahil herkesten tepki görür.
"Çatışmaya değil, bütünleşmeye katkı sağlar"
Demokratik Özerkliğin Türkiye'nin bölünmesine değil, bütüneleşmesine katkı sağlayacağını söyleyen Demirtaş, bunun bir dayatma değil, tekliğe karşı demokratik bir tavır olduğunu söyledi"
"Hükümet ve diğer muhalefet partileri demokratik özerklik için 'Üniterliğe aykırı, tekliğe aykırı' diyor. Bunu tartışmadan nasıl anlayacağız.. 2005'den beri 'demokratik özerklik nedir, nasıl olmalı' diye tartışıyoruz. Dolayısıyla konuya çok daha hakimiz. Bu model Türkiye'nin bölünmesine değil bütünleşmesine katkı sağlar, çatışmaya değil, bütünleşmeye katkı sağlar.
Bu bir dayatma değil tam tersine, tekliğe karşı demokratik bir tavırdır. Ortada bir dayatma varsa 'hepinizin anadili tektir, hepiniz tek millet hepiniz tek ırksınız' dayatmasıdır. Bu dayatmayı yapanlara kendilerine dayatmacı demiyorlar, demokratik çözümü koyunlar dayatmacı oluyorlar. Bunu kabul etmiyoruz"
"Kayıplarımız ortak acımız"
Demirtaş, Silvan'da ölen 20 kişi, en son Mardin'de ölen üç asker için de " Kayıplarımız ortak acımızdır" dedi.
"Bunları durdurmak siyasetçinin boynunun borcudur. Siyaset başarılı olsa bu ölümler yaşanmaz. Siyaset kendi başarısızlığını bu gençlere ödetiyor. Çözümsüzlük olduğu için barışı gerçekleştiremiyoruz. Yoksa barış bir günlük iştir. Yeterki siyasetçiler irade koysunlar bu işe"
"Terörle mücadelede" askerin yerine polisin daha etkin hale getirilmesi sorularına Demirtaş, Kürt sorunun çözülmemesinin nedeninin ordunan ya da polisin güçsüzlüğünden değil, eksik olan siyasetten kaynaklandığını söyledi.
"Silahları azaltacak yerde askeri çekip yerine polisi koyacaksın. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Mesele insanlar, askerler, PKK'lılar birbirlerini az fazla öldürdü diye mi çözülmüyor? Biz tam ölümleri durduralım derken, başbakan daha nasıl fazla öldürürüm diye formüller üretmeye çalışıyor. Mesele ne PKK, ne de askerin hiç ölmemesidir"
Demirtaş, boykot kararında "somut bir adım" olursa biz de kararımızı gözden geçireceğiz dedi. (NV)
* Bu haberi ntvmsnbc.com ve fıratnews.org'dan derledik.