Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mersin’de yargılandığı duruşmaya tutulduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılarak savunma verdi.
Demirtaş, mahkemeden somut norm denetimi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapması ve Anayasa Mahkemesi’nden gelecek sonuca kadar da yargılamanın durmasını talep etti.
Demirtaş'ın 2016 yılında Mersin'de yapmış olduğu bir konuşma nedeniyle hakkında, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun şikayetiyle "T.C Hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlamasıyla açılan davanın Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesinde ikinci duruşması görüldü. Demirtaş, 4 yıl 8 ay hapis cezası ile yargılanıyor.
Demirtaş'ın dosyası, yine 2017 yılında Mersin'de yapmış olduğu bir başka konuşması nedeniyle hakkında TCK'nin 301/2'den açılan dosya ile birleştirildi.
"Bu değişiklik Mustafa Şentop'un icadı"
Demirtaş, savunmasında dokunulmazlığını kaldırıldığını iddia eden Anayasa değişikliğinin, başlı başına bir Anayasa ihlali olduğunu belirterek dokunulmazlıkların nasıl kaldırılacağının hukuki sürecini anlattı.
“Bu değişiklik Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP Milletvekili aynı zamanda Anayasa Profesörü olan Mustafa Şentop’un icadıdır. Değişikliğin ucube bir değişiklik olduğunu ve Anayasa’ya aykırı olduğunu bildiğini Mustafa Şentop, Meclis kulislerinde arkadaşlarımıza söylemiştir. Dönemin Başbakanı Davutoğlu ve ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliğinin Anayasa’ya aykırı olduğunu çeşitli vesilelerle açıklamıştır.
"Değişiklik teklifine itiraz dilekçesi 110 imzayı bulmadığı için Anayasa Mahkemesi'ne gidilemedi. Hali hazırda Venedik Komisyonu Raporu, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu Raporu ile Anayasa’ya, eşitlik ilkesine, adil yargılanma ve savunma hakkı açısından açıkça Anayasa’ya aykırı olan bu düzenleme; herkes tarafından Anayasa’ya aykırılığı tespit edilen bir duruma dönüşmüştür.
"Türkiye'nin üçüncü büyük partisinin Eş Genel Başkanı’nı hiçbir anayasal öndenetim, ciddi bir soruşturma ya da iddianamenin reddi gibi hiçbir mekanizmayı kullanmadan sanık olarak yargılamaya başladığınız için zaten bu yargılama ihlal ile başlamıştır.
"Şu anda mahkemenizin yapması gereken en adil şey, yargılamayı durdurarak dokunulmazlık ile ilgili Anayasa değişikliğinin Anayasa’ya aykırı olduğu ciddiyeti ve gerekçesiyle, durumu “bekletici sorun” olarak kabul ederek, somut norm denetimi için Anayasa Mahkemesi'ne yerel mahkeme sıfatı ile başvurmanızdır."
"Korkacak değiliz"
Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanları, milletvekilleri ve 10 bine yakın üyenin siyasi iradeyle linç edilmek istendiğini ancak mahkemenizin bu suça ortak olmamasını dilediğini belirtti.
“Herkes şunu bilmeli ki, bizler adil yargı karşısında son derece saygılıyız ve saygılı olacağız. Ancak bugünlerde iktidarı elinde tutanlar korku saldılar diye biz de korkacak değiliz." (NV)