Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, bugünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına atıfla tahliye başvurusu yaptı.
TIKLAYIN - AİHM: Demirtaş Serbest Bırakılsın
AİHM, Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılmasına dair tüm önlemlerin alınmasına hükmetti. Kararda, “özellikle referandum ve başkanlık seçimleri sırasında Demirtaş’ın tutukluluğunun devam ettirilmesinin, çoğulculuğu boğan ve siyasi ifade özgürlüğünü sınırlayan bir durum olduğu” ifade edildi.
TIKLAYIN - Prof. Dr. Akdeniz: AİHM Kararını Uygulamama Lüksümüz Yok
Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan beri Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunuyor.
“Siyasi saik ve motivasyonlar” vurgusu
Mahkemeye iletilen dilekçede, şu avukatların imzası yer aldı: Mahsuni Karaman, Aygül Demirtaş Gökalp, Benan Molu, Reyhan Yalçındağ, Ramazan Demir, Sertaç Buluttekin, Murat Arksak, Aydın Erdoğan.
Dilekçede, “Müvekkilin tutukluluğunun hukuki temellerinin olmadığı, özgürlük ve güvenlik hakkının siyasi saik ve motivasyonlarla; ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edildiği gerekçesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapmış olduğumuz başvuru, bugün itibariyle karara bağlanmıştır” dendi.
“Mahkeme ilk kez böyle bir karar verdi”
Başvuru dilekçesinde, AİHM kararındaki şu noktalara değinildi:
“Mahkeme, Demirtaş’ın siyasi nedenlerle tutuklandığına karar vererek, Türkiye’ye karşı bir davada ilk kez, Sözleşme’nin [AİHS] 18. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.
“Mahkeme’ye göre, Demirtaş’ın, özellikle referandum ve cumhurbaşkanlığı seçimi gibi iki kritik seçim kampanyası döneminde gerekçe gösterilmeksizin tutuk halinin devamına karar verilmesi, çoğulculuğu ve siyasi tartışma yürütülmesini sınırlandırma amacı taşımaktadır ki bu durum sadece başvurucu Demirtaş’ın değil, bütün demokratik sistemin tehdit altında olduğunu göstermektedir. Mahkeme, bunun demokrasi için çok ciddi bir sorun teşkil ettiğini tespit etti.”
“Tutukluluğun devamı sözleşmenin ihlali olur”
“AİHM bu dava özelinde, Demirtaş’ın tutukluluğunun devamının sözleşmenin 5/3. maddesi ile bağlantılı 18. maddesinin ihlalinin devamı anlamına geleceğine ve bunun da devletin sözleşmenin 46/1. maddesi bağlamında Mahkemenin kararları ile bağlı olma yükümlülüğünü ihlal edeceğine hükmetti.
“Bu sebeple, davanın özel şartları dikkate alındığında, bir ihlal bulunmuş olması ve Sözleşmenin 5/3. madde ile 18. maddeleri kapsamındaki ihlallerin derhal sona erdirilmesi için, Mahkeme devletin Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun, yeni bir delil ya da gerekçe ortaya konulmadığı sürece, mevcut ceza yargılaması kapsamında derhal sona erdirilmesini karar verdi.”
AİHM kararını bu şekilde açıklayan avukatlar, bu kararın ardından tahliyeye karar verilerek tespit edilen ihlallere son verilmesini talep etti. (AS)