Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Genel Merkezindeki İl Eşbaşkanları Toplantısı'nda yeni Anayasa, başkanlık sistemi, genel seçim hakkında açıklamalarda bulundu.
Demirtaş, bu toplantının seçim sonrası ilk değerlendirme toplantısı olduğunu, zorlu bir seçim dönemi yürütüldüğünü ifade etti:
“Adına seçim kampanyası diyoruz ama aslında bir seçim kampanyası yürütmedik, büyük bir savaş, katliam ve vahşet kampanyasına karşı bir onurlu, barış kampanyası ve barış mücadelesi yürüttük.”
“1 Kasım’da gerçekleşen şeye de seçim diyemeyiz. Sırf ‘sandık kuruldu’ diye bunun adına eşit, demokratik bir seçim diyemeyiz. Keşke öyle olsaydı. 7 Haziran’da bunu kısmen başarmıştı Türkiye.”
“MHP bunun için çalıştı”
Demirtaş, “MHP’deki oy kaybının, MHP yönetiminde rahatsızlık yaratmadığını” söyledi:
“Çünkü bunun için çalışılmıştır zaten. Zaten, bunun için ittifak yaşanmıştır. Üstünde kararlaştırdıkları budur zaten. Ortaya çıkan sonuç, Türkiye açısından bir felaket falan değildir. Biz, olmasaydık Türkiye büyük bir kaosa sürüklenmiş olacaktı. Yüzde 50 oya rağmen büyük bir kaos çıkacaktı. Biz varız, o yüzden umut var. Biz varız, o yüzden toplumu korkutamıyorlar.”
Yeni Anayasa
“Yeni dönem parlamentosunun önünde en acil görev, yeni anayasadır” diyen Demirtaş, şöyle devam etti:
“2007’de parlamentoya girdiğimiz günden buyana ısrarlı bir şekilde yeni anayasanın yapılması gerektiğini belirtiyoruz. Kenan Evren gitti, anayayası kaldı. Bu anayasadan kurtulmak hepimizin en acil görevi, sorumluluğudur. Biz, bundan hiç kaçmadık.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda ilk maddeden son maddeye kadar, bütünlüklü teklif sunan partilerden biriyiz. Halen, parlamentoda teklifimiz duruyor ve HDP’li olmayan, anayasa uzmanlarının da hakkımızı teslim ettiği gibi, en özgürlükçü teklifi biz yaptık.
Hatta, AKP’nin anayasa uzmanları dahil bunu söylediler. Ama kabul görmedi. Şimdi tartışmaya hazırlarsa, diğer partiler de buna hazırlarsa biz yeni ve özgürlükçü bir anayasayı bütünlükçü olarak tartışmaya hazırız”
“Tekliflerimizin hepsini parti meclisimiz ile birlikte gözden geçireceğiz. Bu yıl itibarıyla revize etmemiz gereken tekliflerimiz varsa, onları da tartışacağız. Tekrar, STK’ları, ilgili bütün toplum kesimleri sürece katıp yeni anayasa bir halk sözleşmesi, bir toplum sözleşmesi olsun diye tabandan bir anayasa tartışmasını başlatacağız. Biz, buna hazırız. Kürt sorununun çözümü için büyük bir fırsattır, yeni anayasa. İnanç sorunları başta olmak üzere büyük bir fırsattır, yeni anayasa.”
Başkanlık
Demirtaş, başkanlık sistemiyle ilgili de konuştu:
“Bütün bu sorunlar orta yerde dururken tek derdimiz ’başkanlık mı yahu? Kendi dilini konuşamadığı için, yönetime katılma hakkı elde edemediği için Silvan’da, Cizre’de katledilen Kürt gencinin en acı sorunu başkanlık sorunu mu? Her gün sokakta katledilen kadının sorunu Başkanlık sorunu mu?
Anayasa’nın her maddesi doğru da bir tek başkanlık ile ilgili kısmı mı eğri? Anayasa’nın kendisi deve zaten ya, neresi düzgün ama dikkat edin yeni bir anayasa nasıl yapılır, gelin bunu tartışalım demiyorlar. Tartışma nereden başlıyor? Başkanlıktan.
AKP hiçbir başkanlık modeli önermedi. Önerdikleri bir tek adam modeli ve sistemidir. Yönetim modeli elbette değişmeli ama bir dayatmayla, oldu bittiyle başkanlık adı altında bir tek adam sistemine de biz evet diyemeyiz. Demeyiz.”
Partilere çağrı
Demirtaş CHP ve AKP’ye çağrı yaptı:
“Gelin yönetim modelini birlikte tartışalım. CHP’ye de çağrımız, gelin birlikte tartışalım. MHP’nin böyle bir derdi olmayabilir, o görevini yaptı yerine oturur artık 3-4 yıl. Ama ülkede demokrasiyi ile inşa edeceksek, CHP ile AK Parti ile tartışalım. En iyi model, yerinden yönetim modelini öneriyoruz, niye karşısınız gelin tartışalım. Biz anlatalım, siz dinleyin. Neresine karşıysanız, ikna olursak, beraber düzeltelim.” (AS)