* Fotoğraf: Gülbin Yıldırım / AA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ABD’nin başkenti Washington’daki "Ortadoğu’da Kürdistan’ın Yeni Realitesi: Riskler, Beklentiler ve Fırsatlar" konferansında konuştu.
Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre Demirtaş, “ABD öncülüğündeki kaolisyon güçlerine ait uçaklar Kobanê üzerinde uçuyor, IŞİD Türkiye’nin 500 metre yakınında. Biri havadan izliyor, biri 500 metre sınırdan. BM toplantısında liderler o kadar konuştu ama hiçbiri adım atmıyor. IŞİD Kobanê’ye bir kilometre yaklaştı, ama bütün dünya izliyor” dedi.
Demirtaş, Türkiye halkına da seslendi: “IŞİD Azerbaycan’da katliam yapsaydı, ne yapardınız? Her fırsatta Kürtlerle kardeşiz diyen Türkiye halkı için bugün bir sınav gündür. Temennim odur ki hükümet Kürt halkında oluşacak kırılmayı önleyecek adımlar atar.”
Demirtaş, Rojava’daki gelişmelerin Türkiye’deki barış sürecinden önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
Kimsenin kendilerinden Rojava Kürtlerini bir kenara bırakmasını beklememesi gerektiğini de ifade eden Demirtaş, “IŞİD’in elinde Amerikan ve Rus silahları var ama Kürtlerin elinde sadece kalaşnikoflar var” dedi.
Kürtlerin batı değerleri ile herhangi bir sorununun olmadığını da ifade eden Demirtaş, “dünyayı tehdit eden en tehlikeli örgütün bütün desteği alırken, Kürtlerin manevi destek bile alamadığını” da sözlerine ekledi.
“IŞİD’i büyütüp Kürtlerin başına bela ettiler” diyen Demirtaş Kürtlerin elbette bu savaşı kazanacağını da söyledi.
Bütün Kürt liderlerine de “Birlik adına ne yapılacaksa, bugün o gündür” diye seslenen Demirtaş, bu yaşananların Kürtlerde yeni, tarihsel bir kırılmaya yol açmak üzere olduğunu da belirtti.
Demirtaş, hükümetten politikalarında radikal değişiklik beklentisinde olduklarını da söyledi. Radikal değişiklik ile bu kırılmanın önüne geçilebileceği ve yeni, güçlü bir birlikteliğin başlangıcının sağlanabileceğini de ifade etti.
Gür: Kürt halkına karşı kullanıldı
Konferansın “Türkiye’deki barış süreci” başlıklı oturumunda konuşan HDP Van Milletvekili Nazmi Gür IŞİD’in Rojava’da Kürt halkına karşı kullanıldığını hatırlattı.
“Diyalog süreci bitmek üzere” diyen Gür, yasanın çıkarıldığı halde hala müzakereden çok uzak olunduğunu kaydetti. Gür, “Hükümet sürekli bahaneler yaratıyor. Şimdi 2015 seçimlerini gerekçe gösteriyor. Kürt tarafı ise Öcalan’ın liderliği doğrultusunda hareket etti” dedi.
Barkey: Üç temel sorun
Aynı oturumda konuşan Lehigh Üniversitesi’nden Henri Barkey de üç temel sorunun hala durduğunu belirtti. Anayasa, kimlik hakları ve anadilde eğitim olarak sıraladı. Türkiye’nin bugün Rojava’ya ilişkin sergilediği tutumu geçmişte Irak’a ilişkin de sergilediğini hatırlatan Barkey, “Türkiye IŞİD konusunda sadece Rojava'ya değil yakın ilişkileri olan Kürdistan hükümetine de yardımcı olmadı” diye konuştu.
Üstün: Hükümet adım atmalı
SETA’dan Kadir Üstün ise, açılım sürecinde iki tarafın da bazı adımlar atmakta tereddüt ettiğini söyledi.
Şimdi Davutoğlu hükümetinin işi daha sıkı tutmaya çalıştığını belirten Üstün hükümet adım atarsa, Kandil’in de buna göre adım atacağını kaydetti. AKP’nin bu sayede 2015 seçimlerini kotarmaya çalıştığını da sözlerine ekledi. (AS)