BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen basın toplantısında Avrupa Birliği’nin PKK’nin yer aldığı “terörist örgütler listesini" gözden geçirmesi gerektiğini, Barzani'nin ziyaretinin olumlu olduğu ve çözüm sürecinde üçüncü ülkelerin gözlemci olmasına karyı çıkmayacaklarını söyledi.
Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre Demirtaş, Fransa Meclisi’nde 13 Kasım günü Kürt sorunu konulu konferansa katıldıktan sonra bugün saat 11.00’de Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda bir basın toplantısı düzenledi.
Demirtaş parlamentoya Avrupa Parlamentosu Sol Grup üyesi Alman milletvekili Jürgen Klute’nin daveti üzerine katıldı. Görüşmelerde çözüm ve barış sürecini konuşuldu.
“Hükümetin Türkiye’de, artık demokratikleşme ve kalıcı demokrasi konusunda çok daha cesur adımlar atması gerektiği kanısındayız” diyen Demirtaş, Türkiye’nin AB’ye katılım süreci ile çözüm sürecinin birbirine “tezat” oluşturmadığını belirtti. Müzakerelerin kalıcı barışa dönüşmesi için AB’ye daha fazla müdahil olması çağrısı yaptı.
Bu çerçevede AB’nin “terörist örgütler listesi”e de değinen Demirtaş: “AB 'terör örgütleri' listesini kesinlikle gözden geçirilmelidir. Silah bırakmayı taahhüt etmiş bir örgütü listede tutması, Türkiye’deki sürece katkı sunmuyor, tam tersine zorluyor. Sürecin barışa evrilmesi konusunda zorlayıcı bir unsur olarak duruyor” dedi.
Amed Barzani’nin evidir
Stêrk TV muhabirinin Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Amed’e yapacağı ziyarete ilişkin sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Amed Sayın Barzani’nin evidir. Kürdistan Bölge Başkanı’nın Amed’i ziyareti tabi ki önemlidir. Bu tartışılacak bir konu değil.
"Biz bu ziyaretin hem Kürtler arası birliğe hem de Türkiye’de tıkanma ile yüzyüze kalan çözüm sürecine katkı sunmasını arzuluyoruz. Sayın Başbakan’ın niyeti nedir, niyet okuma üzerinden tartışma yürütmek istemiyoruz. Fakat AKP hükümetinin Kürtlere, Kürt politikacılara yaklaşımlarını biliyoruz. Çok da saygı duyan bir yaklaşım içermediğini biliyoruz. Fakat Sayın Barzani de eminim ki, Türkiye’nin iç siyasi gündemine de, Kürtlerin Türkiye’de yürüttüğü siyasi mücadeleye de dikkat eden, bunu esas alan bir politika izleyecektir. Kendisi deneyimli bir siyasetçidir. Ucuz politikalara alet olmayacak kadar da deneyime sahiptir diye düşünüyoruz.”
Üçüncü devletler sürece gözlemci olabilir
ANF muhabirinin Türkiye’deki çözüm sürecinde “gözlemci olarak üçüncü bir tarafın müdahil olması” konusundaki sorusuna Demirtaş’ın yanıtı şöyle oldu:
“Aslında biz üçüncü devletlerin de bu sürece gözlemci olabileceklerini düşünüyoruz. Ama bu şu aşamada en azından hayata geçebilecek gibi görünmüyor. Bu ikinci aşamayı en azından takip edebilecek Türkiye içinden bir aydınlar grubunun çıkması, en azından sürecin daha da şeffaflaşması ve üçüncü bir gözlemci güç olarak, tanık olarak sürecin içinde bulunması önemlidir. Tabii ki bu akil insanlar benzeri, AKP’nin şekillendirdiği bir komisyon şeklinde olmaz. Herkesin ortaklaşacağı, herkesin kabul edeceği, tarafların kabul edeceği ortak bir komisyon ancak bu çalışmayı sürdürebilir. Bu konuda hükümet henüz olumlu veya olumsuz bir yanıt vermiş değil.”