Demirören Holding'in, Doğan Medya Grubu'nu satın almak için, 2018'de Ziraat Bankası'ndan kullandığı 895 milyon dolarlık kredi borcunun yalnızca yüzde 3,2'sini ödediği açıklandı.
Doğan Medya Grubu'nu satın almak amacıyla 2018'de Ziraat Bankası'ndan 800 milyon dolarlık kredi kullanan Demirören Holding'in borcunun 895 milyon dolara ulaştığı ve kredi borcu için firma ile Ziraat Bankası arasında yeniden yapılandırma anlaşması imzaladığı ortaya çıkmıştı.
Geçtiğimiz yıl aralıkta gündeme gelen Sayıştay raporuna göre; 22 Şubat 2022'de imzalanan yeni sözleşme ile 895,6 milyon dolarlık tutarındaki borç, yüzde 4 faiz oranı ile 14 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılmıştı.
Yapılandırma tutarıyla birlikte 1 milyar doları geçen borçla ilgili, "ticari sır" olduğu gerekçesiyle bugüne kadar açıklama yapmayan Ziraat Bankası'ndan ilk kez Demirören Holding'in borcu ile ilgili resmi bir açıklama geldi.
T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre; TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'in sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tüm alacakların yeniden yapılandırmaya esas alındığını belirterek, yapılandırma tarihinden itibaren firmadan toplam 586 milyon 221 bin 750 TL tahsil edildiğini açıkladı.
Demirören Holding'in borcu bugünkü döviz kuruyla 17 milyar TL'ye ulaşırken, firma bankaya olan borcunun yalnızca yüzde 3,2'sini ödemiş oldu.
Demirören Medya hakkında |
Milliyet ve Vatan gazetelerinin sahibi Demirören Grubu Mart 2018’de Doğan Grubu'nun tüm medya varlıklarını 916 milyon dolara satın aldı. Grup, Doğan Grubu’nun varlıklarını satın aldıktan sonra, Hürriyet, Posta ve Fanatik dahil olmak üzere 5 gazeteye; bir haber ajansına (DHA), bir dağıtım şirketine (YAYSAT), iki TV kanalına (Kanal D ve CNNTURK) sahip oldu. Vatan'ın basılı hayatına 31 Ekim 2018’de son verdi. Ancak gazetevatan.com üzerinden dijital olarak yayınlanmaya devam ediyor. Demirören Group A.Ş.'nin sermayesi 592 milyon TL. Hisselerinin tamamı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yakın ilişkileri olan ve iktidar partisi AKP'yi açıkça destekleyen Demirören Ailesi'ne ait. Demirören ailesi medya, enerji, madencilik ve inşaat alanları gibi birçok sektörde aktif. Basında yer alan ve Erdoğan ile Demirören Grubu Başkanı Erdoğan Demirören arasında geçtiği iddia edilen konuşmalara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demirören'i, medya grubu tarafından yayınlanan bir haber için eleştiriyor ve sorumlu kişiyi kovmasını istiyordu. Haberlere göre konuşmada Erdoğan Demirören'in ağladığı duyuluyordu. Erdoğan Demirören, 8 Haziran 2018'de vefat edene kadar “Demirören Holding A.Ş.” holdinginin en büyük hissedarıydı. Vefatının ardından oğlu Yıldırım Demirören, Demirören Holding’in yönetim kurulu başkanı seçildi. Demirören Grubu, 31 Ekim 2018 tarihinde Yaysat'ın (Demirören Yayın Şirketi) kapatılmasına karar verdi. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören'in kızı Yelda Demirören, Kalyon Grubu'nun kurucusu Hasan Kalyoncu'nun oğlu Haluk Kalyoncu’yla 13 Nisan 2019'da evlendi. Çiftin nikah şahitleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’dı. Bu evlilik, Turkuvaz ve Demirören Gruplarının birlikte iş yapabileceğinin işareti olarak görüldü. Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubu’na satışında kamu bankası Ziraat Bankasının sağladığı kredinin miktarının 675 milyon dolar olduğu ve 2 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeyle sağlandığı biliniyor. TIKLAYIN - Türkiye'de medya sahipliği Türkiye'de medya: Verilerle sahipler, bulgularla şeffaflık ve yoğunlaşma |
(ME)