2004 yılında Mardin Kızıltepe'de babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 12 yaşındayken evinin kapısında polisler tarafından öldürülen Uğur Kaymaz'ın bir heykelini yaptıran Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş "Belediyeyi zarara uğrattığı" iddiasıyla Diyarbakır Özel Yekili Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi, daha önce verdiği beraat kararını Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin bozması sonucu, Yargıtay'ın bozma kararının uyulmasına karar vererek karara uyulmasına karar verdi.
Mahkeme Diyarbakır Sur Belediyesi'nde başkanlık görevini yürüten Demirbaş'ın heykel yaptırmasının "suçu ve suçluyu övme" suçunu teşkil etmesiyle ilgili görevsizlik kararı vererek dosyayı Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Heykel ile ilgili hazırlanan ilk iddianamede Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirbaş'ın, bu heykelle görevini kötüye kullanarak belediyeyi 2 bin 292 YTL zarara uğrattığını iddia etmiş, 3 yıla kadar hapis cezası istemişti.
2005 yılının Temmuz ayında açılışı yapılan heykelde, 21 Kasım 2004'te öldürülen Kaymaz'ın polisler tarafından vücuduna sıkılan 13 mermi sembolize edilmişti.
Mahkeme, polislerin beraat kararının gerekçesine değindi
Yargıtay, Barış ve Demokrasi Partili (BDP) Demirbaş hakkındaki beraat kararını bozma kararında şu cümlelere yer verdi:
"Sanık belediye başkanının, güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldüğü iddia edilen Uğur Kaymaz adlı çocuk anısına ve vücudundaki mermi yarası sayısını sembolize eder nitelikte heykel yaptırma eylemini TCK'nın 215. maddesinde yer alan 'suç ve suçluyu övme' suçunu oluşturup oluşturmayacağının yetkili ağır ceza mahkemesince tartışılıp değerlendirilmesi zorunluluğu bozmayı gerektirmiş, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir."
Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararına uyduğu kararda Kaymaz'ı öldüren polislere karşı açılan ve kamu güvenliği nedeniyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık polislere verilen beraat kararının gerekçesine de yer verdi.
Avukat Eke: Görevsizlik kararına itiraz edeceğiz
İki yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak Demirbaş'ın avukatı Sertaç Eke, Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) yaptığı açıklamada kararın kabul edilemez olduğunu söyledi.
Eke, kararın hem hukuk, hem de mantık ilkelerine aykırı olduğunu ve mahkemenin görevsizlik kararını hukuksal açıdan anlayabilmenin mümkün olmadığını belirtti ve ekledi:
"Müvekkilim şiddete maruz bırakılan tüm dünya çocuklarına hitaben heykel yaptırmıştır. Bu haksızlığa karşı kamuoyunun dikkatini çekmek isteyen müvekkilin kendisi suçlu konumuna itilmeye çalışılmaktadır.
"12 yaşındaki bir çocuğu örgüt üyesi gibi değerlendirmek hukuktan önce vicdani ilkelere aykırıdır. Umarız bu yanlış karardan dönülür. Görevsizlik kararına itiraz edeceğiz." (EÇ)
* Haberde BirGün gazetesinden yararlandık.