Terörle Mücadele Kanunu 10. maddeyle görevli Savcı Nazmi Okumuş, gözaltına alınan Taksim Dayanışması üyesi 48 kişi için belirlenen gözaltı süresini 24 saatliğine uzattı.
Taksim Dayanışması üyeleri, “hukuka aykırı işlemler ve zorla parmak izi alınması gibi uygulamalar, kötü muamele” nedeniyle açlık grevine başladı.
Dayanışma üyeleri, Pazartesi günü Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun “Park açıldı” açıklamasının ardından Gezi Parkı’na gitmek isterken gözaltına alındı.
Yasal gözaltı süresi olan 24 saat, dün akşam 19:00 civarında doldu ancak dün akşam adliyeye götürülmediler.
Bu sabah Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirilerek savcılığa ifade vermeleri bekleniyordu.
Ancak savcılık gözaltı süresini uzatmaya karar verdi. Gerekçe ise “dün yapılan ev aramalarında toplanan delillerin incelenmesi.”
Dijital delillerin örneği verilmedi
Gözaltına alınan Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, EMEP Genel Başkanı Yardımcısı ve HDK'den Ender İmrek ile Haluk Ağabeyoğlu ve EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin'in evinde dün arama yapıldı.
Avukat Can Atalay bianet’e yaptığı açıklamada, arama kararının da hukuka aykırı olduğunu, gerekçenin belli olmadığını söyledi.
İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İslam Çiçek imzalı arama ve el koyma kararında, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 166-122 ve 127. maddeleri uyarınca eşyalar ve bilgisayarlarda arama yapılması öngörülüyor.
Ancak kararda, sadece "devam eden soruşturma kapsamında, suç delillerinin ele geçirilmesi için" ibaresi yer alıyor ve neden arama yapılması gerektiğine dair bir gerekçe yazmıyor.
Atalay, “Önce delil toplayıp sonra suça karar verecekler” diye konuştu.
Arama sırasında alınan bilgisayarların ve diğer dijital delillerin bir örneği (imajı) talep etmelerine rağmen avukatlara verilmedi. Dijital deliller Bilişim Suçları Şubesi’nde tutuluyor.
Bu delillerden arama sırasında örnek alınmadığından, sonrasında içinde bulunan dokümanları orijinal haliyle karşılaştırmak ve bir değiştirilme ya da eklenme olup olmadığını denetlemek mümkün olmayacak.
Avukat Atalay, aramalar sırasında savcının da bulunmasını istediklerini ancak “savcının çok yoğun olduğu gerekçesiyle” gelmediğini, uzun süre savcıya ulaşamadıklarını anlattı.
Ev aramalarında bilgisayar ve harici belleklerin yanı sıra ajandalara, kitaplara ve dergilere de el konuldu. (AS)