Rhitu Chatterjee'nin BBC'de yayınlanan haberi, kadınlara yönelik saldırıların gündemde olduğu Hindistan'daki taksi uygulamasını ele alıyor. Sürücüleri ve müşterileri kadınlardan oluşan taksilere ilgi Delhi'de 17 yaşındaki Jyoti Singh Pandey'in otobüste uğradığı toplu tecavüzün ardından tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesinden sonra artıyor.
Uygulamanın gerçekleştirilmesini sağlayan kampanyanın amaçları arasında düşük gelirli kadınlara "erkeklerle eşit ücret alma" fırsatını yaratmak da yer alıyor. Taksi sürücüsü Shanti Sharma uygulamanın kadınlara güvenlik sağladığını söylüyor. Üç çocuklu bekar bir kadın olan Sharma bu işle ailesini geçindirmek için gerekli parayı kazanıyor ancak kadın sürücüler için hayat pek de kolay değil.
"Erkek sürücülerin sarkıntılıkları kaçınılmaz"
Bazı kadınlar işe alınmadan önce yalnız başına hiç araba kullanmamış. Erkek taksi sürücüleri ise sayıları daha az olan kadın sürücülere saldırılarda bulunuyor. Kadınlar aylar süren eğitimlerde araç kullanma ile trafik kurallarını öğrenmenin yanı sıra ilk yardım teknikleri ve kendilerini savunmayı da öğreniyorlar.
Sharma yaşadığı sorunları şöyle anlatıyor:
"Taksiyi park ettiğim yerde hep erkekler oluyor ve beş, altı tanesinin sarkıntılık etmesi kaçınılmaz. Direksiyonda kadın gören erkek sürücüler nedensiz yere korna çalıyor. Her zaman kadınları sollamak istiyorlar, bu da birine çarpmamak için sürekli endişelenmeme neden oluyor."
Uygulama, önyargıları dağıtıyor
Kadınların iyi sürücü olamadıkları yönündeki önyargı Hindistan'da da geçerli. Ancak uygulama, bu önyargıların ortadan kalkmasına da yardım eder görünüyor. Kampanyanın yürütücülerinden Nayantara Janardhan şöyle diyor:
"Delhi'de herkes kadın taksi sürücüleri projesinin yürümeyeceğini düşünüyordu. Bizse onların yola çıkmasına izin verip neler olacağını görün dedik."