Van'dan Bursa'ya, Diyarbakır'dan Mardin'e Demokratik Halk Partisi (DEHAP) kadın milletvekilli adayları programlarını açıkladı.
İstanbul Taksim Hil Otel'deki kahvaltılı basın toplantısına kadın gazeteciler, DEHAP çatısı altında seçime girecek "Emek, Barış, Demokrasi" blokunun bileşenleri grup ve partilerden kadınlar, kadın grupları temsilcileri katıldılar.
102 kadın aday
"Bugün burada Bursa'dan Samsun'dan, Diyarbakır'dan, Batman'dan pek çok kadın bir aradayız. Demokratik Halk Partisi (DEHAP) içindeki kadınların kadın mücadelesi, DEHAP içindeki güçlerin bu soruna yaklaşımı bu tabloyu yarattı."
DEHAP, Bursa birinci sıra milletvekili adayı Ayla Yıldırım'ın bu tablo dediği, Taksim'deki Hil Otelde DEHAP kadın milletvekili adaylarının kadın gazetecilerle buluşması.
DEHAP'da 550 milletvekili adayının yüzde 18.5'ine denk gelen 102'si kadın. Genel sıralamada, kadınlar 81 ilin 15'inde ilk sırada, 13'ünde ikinci sırada, 12'sinde üçüncü sırada.
İlk sıra iller arasında Adana, Ağrı, Diyarbakır, Erzincan, İstanbul, Kastamonu, Samsun, Siirt, Yalova da yer alıyor.
Kadın kollarından adaylığa
Fatma Kurtulan, kadın adayların seçilebilir sıralarda yer almasını, "Partimizdeki kadınların kendi sorunlarını önemsemesi, örgütlülüğünü güçlendirmesi bu sonucu ortaya çıkardı. Elbette partimizin kadın politikasının da bunda önemi var" sözleriyle açıklıyor.
Mardin 2. sıra adayı Kurtulan'ın adaylığı da Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) kadın kolları başkanlığından geliyor.
"Önemli şehirlerin birinci, ikinci ve üçüncü sırasında bu kadar çok kadın adayın bulunması, uzun, zahmetli bir yolun sonunda güçlü bir iradenin ortaya çıkmasıyla açıklanabilir."
İlk tepki , erkek gazeteciden
Adaylar, kadınların işlerinin zorluğunu, kadınların sorunlarının çokluğunu anlatırken, DEHAP programındaki "kadınlara 1 yıllık doğum izni" bölümü, bir erkek gazetecinin "doğumu teşvik etmez mi" sözleriyle ilk tepkiyi aldı.
DEHAP kadın adayları, kadın politikalarını anlatırken, "toplumun yarısını oluşturan kadınların temsil edilmediği demokrasiler eksik demokrasiler olacağı gibi, kadınların yer almadığı parlamentolar da eksik parlamentolar olmaktan kurtulamayacaktır" diyorlar.
Mecburen Parlamento
İstanbul, 3. bölge, ilk sıra adayı Pınar Selek, "aslında parlamentoda siyaset yapma fikrine sıcak yaklaşmıyorum" diyor, "siyaseti yaşamın her alanına hakim kılmak gerekiyor."
Selek, "asıl yerim sokaklar ve yaşamın içi" açıklamasını, "ancak bu ittifakı çok önemli buluyorum ve destek vermek için aday oldum" sözleriyle tamamlıyor.
"Ayrıca parlamentoda kadın bakış açısına sahip kadınların yer alması oradaki siyasetin yapısını da değiştirecek."
Kadın sorununa "stratejik yaklaşım"
Kadın sorununa, "stratejik düzeyde yaklaştığını" açıklayan DEHAP'ın kadın programı eğitim, sağlık, hukuk, kadın emeği, fuhuş, şiddet, doğa ve çevre ile demokratik aile başlıklarını taşıyor.
Kadın adayların en yenisi Seycan Bozlak Diyarbakır 1. sıradan. Eşi, eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın adaylığı yasaklanınca, Sevcan Bozlak teklifi kabul ettiğini söylüyor.
"Bu gün de görüyorsunuz, hem nicelik hem de nitelik açısından kadınların katılımı çok önemli. Bu hem partimizdeki kadınların çabalarının bir sonucudur, hem de DEHAP'ın kadına bakış açısının samimi olduğunun bir göstergesidir."
"Kadınlar yedek güç olmayacak"
Van, 1. sıra adayı Filiz Uğuz'un adaylığının kesinleşmesi ise hukuki bir mücadele gerektirmiş, önce reddedilen adaylık daha sonra itiraz üzerine kabul edilmiş.
HADEP'te genel saymanlık görevi yürüten Uğuz, "Böyle önemli görevleri kadınların üstlenmesi 20 yıllık bir mücadelenin sonucudur" diyor; "Kadınların demokrasi mücadelesindeki aktif rolü, özgürleşme arayışları bunu doğurdu. Bu bireysel bir kazanım değil, kadınların kolektif kazanımıdır."
"Kadınların özgücü "
DEHAP; kadınları "yedek güç" kabul etmiyor, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığa, kadınların kendi yaşamları üzerinde söz hakkı tanımayan küçük yaşta evlendirme, başlık parası, çifte evlilik, berdel gibi uygulamalara karşı çıkıyor, kadınların siyasal katılımlarının önündeki tüm engellerin ortadan kaldıracaklarını açıklıyor.
Mersin 2. sıra aday Sevahir Bayındır, genel sekreter yardımcığı yaptığı HADEP'in 2000 yılı kongresinden sonra kadınların partide önemli görevler üstlendiklerini hatırlatıyor, "Bu, kadınların siyasette etkin olmalarının ve kendi öz güçlerinin üzerine örgütlenmelerinin bir sonucu" diyor. (NM)