Örgütün Türkiye şubesinin gerçekleştirdiği bu projelerden biri de henüz adı konmamış bir otobüs yolculuğunu içeriyor. "Şiddete göz yumarak, şiddete suç ortağı olmayın. Değişimi yaratmak ve insan haklarını evlerimizin içine getirmek ellerimizde" diyen UAÖ, Haziran 2005'te Kastamonu, Ordu, Trabzon, Iğdır, Kars, Bingöl, Malatya, Adıyaman olarak düşünülen illerde film gösterimleri düzenleyecek. Bunun için Filmmor Kadın Kooperatifi'yle bağlantı kuran UAÖ, kadına yönelik şiddeti konu alan değişik ülkelerden filmleri göstererek bir tartışma ortamı yaratmayı hedefliyor.
Gidecekleri illeri belirlerken bu tarz kampanyaların çok az yapıldığı ya da hiç yapılmadığı yerler olmasına dikkat ettiklerini belirten proje koordinatörü Yekbun Gürgöz, "Kadınlarla dert paylaşmayı istiyoruz oralarda. Ayrıca, her gittiğimiz belediyeye imza götürüp sığınmaevi açılmasını istiyoruz diye baskı yapmayı düşünüyoruz. Bir de namus cinayetlerinde öldürülen kadınların eşyalarını sergileme fikrimiz var, ama henüz netleşmedi bu" diyor.
Üç hafta kadar sürmesi planlanan projede ayrıca, şiddete maruz kalmış kadınların gerçek boyuttaki fotoğraflarını içeren panolar sergilenecek. Kadınlara ait kişisel bilgilerin yanı sıra ne tür bir şiddete uğradıklarını içeren yazılar yer alacak üstlerinde. Panoları her gittikleri ilin sokaklarında sergilemek isteyen UAÖ, bu sayede kadına yönelik şiddet olgusuna dikkat çekebileceklerini düşünüyor.
UAÖ'nün otobüs serüveni, Filmmor Kadın Kooperatifi'nin kamerasıyla bir belgesele dönüşecek.
"Filmmor'un desteği çok hoş. Belgeseli yurtdışı şubelerimize gönderebiliriz. Onların da bu belgesel projesinden haberleri var ve bundan çok hoşlandılar" diyen Gürgöz, Filmmor Kadın Kooperatifi dışında Uçan Süpürge ile de irtibata geçtiklerini söylüyor ve ekliyor:
"Hedefimiz kadın STK'larıyla kontak kurmak, çünkü onların tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz."
Kampanyayı tanıtmak amacıyla İstanbul şubesinde kadın STK'larıyla yapılan toplantıda, gündem 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Son Günü'ne odaklanmış daha çok. Zira UAÖ 25 Kasım'da, kadına yönelik şiddet konusunda, "15 - 40 yaş arası birçok kadın kanser, trafik kazaları ya da sıtma yerine toplumsal cinsiyet kökenli şiddet nedeniyle ölüyor ya da yaralanıyor; her 3 kadından biri dövülüyor, cinsel ilişkiye zorlanıyor ya da taciz ediliyor; kadın cinayet kurbanlarının yüzde 70'i erkek partnerleri tarafından öldürülüyor" gibi istatistiki bilgiler içeren nikah şekerleri dağıtmıştı.
Medyanın da bu konuya dikkatini çekmek isteyen UAÖ; futbol maçlarında futbolcuların sahaya, müzik grubu Mor ve Ötesi'nin ise konsere "Kadına Yönelik Şiddete Son!" yazılı tişörtlerle çıkması gibi desteklerle kampanyaya ilginin artmasını sağlıyor.
Kadına Yönelik Şiddete Son Kampanyası'nı karma bir örgüt olarak üstlenen UAÖ'nün, kadın örgütlerinden destek isterken erkeklerle birlikte çalıştıkları için bugüne kadar engelle karşılaşmadığını söyleyen Gürgöz, "Bu kampanyaya UAÖ, erkeklerin de katılmasını istiyor. Türkiye'deki kadın STK'larında erkeklerle çalışılmıyor. Biz erkeklerle işbirliği yaparak sorunların üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz" diyor. UAÖ bunu, "Kadına yönelik şiddetle mücadele, devletin en üst düzey yetkililerinden bağımsız kişilere kadar herkesin sorumluluğudur" şeklinde açıklıyor. (MT/BB)