Hükümetin demokrasi mantığı
Bozlak ve Birdal, bir yıldan az hapis cezası alan Adalet e Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağını kaldıran; kapatılan Refah Partisi'nin (RP) yasaklı lideri Necmettin Erbakan ve kendileri hakkındaki "yasaklara" ise dokunmayan taslağı "kişiye özel" olarak nitelendirdi.
Birdal: Cumhurbaşkanı "vetoda" haklıydı
Yasanın seçim sonrasında çıkarılmasını eleştiren Birdal, "Demokrasi haklar ve özgürlüklerden herkesin eşit yararlanmasını esas alır. Biz yasaklı bir demokrasiyi kabul edemeyiz" dedi.
Hüküm giydiği tarihten üç yıl sonra yani bu yıl içinde memnu haklarına kavuşabilecek olan Birdal, cumhurbaşkanının kişiye özel bir yasayı veto etmekte haklı olduğunu belirtti:
"Yasadan yararlansak bile seçimlere katılamamamız herkesin kendi demokrasisi olduğunu gösteriyor."
Hükümetin demokrasi mantığı
Siyasi yasağı "memnu haklarının iadesine" ilişkin açtığı davanın bu ay içinde sonuçlanmasıyla kalkabilecek olan Murat Bozlak ise, "yasanın Erdoğan'ın milletvekili olabilmesi için çıkarıldığı açık, hükümetin demokrasi mantığı işledi" yorumunu yaptı.
Erdoğan'ın 1 yıllık cezası 10 aya ertelendi
Kopenhag kriterleri ve Anayasa'ya uyum çerçevesinde bazı yasalarda değişiklik öngören tasarının yasalaşmasıyla "Terör suçu işleyenler hariç" Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesinden hüküm giyenler siyasi partilere üye olabilecek.
TCK 312. maddeden bir yıldan az hüküm giyenleri kapsayan yasaya göre, erteleme sonucu 10 ay ceza alan Erdoğan milletvekili seçilebilme yeterliliğine kavuştu.
1 yıl ve 1 yıldan fazla ceza alan ve 3 Kasım seçimlerine Demokratik Halk Partisi'nden (DEHAP) aday olmaları Yüksek Seçim Kurulu'nca (YSK) reddedilen Akın Birdal ve Murat Bozlak ise düzenlemeden yararlanamayacak.
Bozlak'ın memnu haklarının iadesine ilişkin açtığı dava bu ay içinde sonuçlanacak; Birdal bu yıl sonunda "yasaklarından" kurtulacak; Erbakan'ın siyasi yasağı ise, 22 Şubat 2003'te sona erecek.
Uyum paketinin getirdikleri
Ntvmsnbc internet sitesinin haberine göre yasanın getireceği diğer değişiklikler şöyle:
* İşkence ve kötü muamele suçlarından dolayı verilen cezaların para cezasına çevrilemeyeceği ve ertelenemeyecek.
* Olağanüstü hal (OHAL) uygulanan yerlerde hükümlü ve tutukluların cezaevi dışındaki sorgulama süreleri de 4 güne indirildi.
* Siyasi partilere üye olma koşulları yeniden düzenlenirken, siyasi partilerin kapatılması davalarında beşte üç çoğunluk aranacak.
* Yargıtay Cumhuriyet Başsavcası7nın parti kapatma istemine karşın Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edilebilecek.
* Anayasa Mahkemesi, siyasi partinin devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verebilecek.
* Cemaat vakıflarına mülk edinebilme hakkı tanıyan yasaya göre, gazeteciler, haber kaynaklarını açıklamaya zorlanamayacak. (BB)