*Fotoğraf: MA
Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021'de ırkçı saldırı sonucu katledilen Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin, 12 Mayıs 2021'de Keleş ve Çalık ailesi üyeleri tarafından uğradığı saldırıya ilişkin davanın 5’inci duruşması Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) avukatların yer aldığı duruşmaya Dedeoğulları ailesinden hayatta kalan tek kişi olan Çetin Dedeoğulları da katıldı.
Mahkemeye, tutuksuz yargılanan sanıklardan Ayşe Keleş, Veli Keleş ve Yahya Çalık’ın hazır bulunurken, tutuklu sanıklar Veli oğlu Ali Keleş ve Lütfü Keleş, SEGBİS aracılığıyla bağlandı.
MA'nın haberine göre; kimlik tespitiyle başlayan duruşma, iddia makamının esasa dair mütalaasını okumasıyla devam etti.
TIKLAYIN-"Saldırının arkasında başkaları var"
"Sanıklar suçtan kurtulmaya çalışıyor"
Savcı, sanıkların “konut dokunulmazlığını ihlal” suçunu işlediklerini, saldırının öldürmeye dönük olduğu ve sanık savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu yönünde mütalaa verdi.
Savcı, tüm sanıkların cezalandırılmasını talep ederken; sanık Veli Keleş’in tutukluluğunun devamını, tutuklu bulunan sanık Lütfü Keleş’in ise adli kontrol şartı ile tahliyesini talep etti.
İddia makamı, aynı zamanda olayda kullanılan silahın müsaderesini ve idareye teslim edilmesini talep etti.
TIKLAYIN-"Burayı terk etmezseniz sizi öldüreceğiz diyorlardı"
Avukatlardan savcıya tepki
Savcı, katliamda yaşamını yitirenlere dair kullandığı “vefat” tabiri avukatlar tarafından tepki topladı. Mütalaaya dair söz alan avukat Atilla Kart, “Bu insanlar vefat etmediler, katledildiler” dedi.
Bu soruşturma hukuki olarak sakat. Bu sakatlık yargılamayı da etkiliyor. Bu koşullarda adil yargılanmanın sağlanması mümkün değil” diye konuştu.
“Bürokraside çeteleşme” vurgusu yapan Kart, kayıp ve kaçırılan tutanakların olduğuna dikkat çekti.
TIKLAYIN-7 kişiyi katletti, savcılıkta "pişmanım" dedi
"Delillerin karartılması söz konusu"
Sanıkların en baştan beri suçu üstlendiklerine ve iş bölümü yaptıklarına dair bulgular olduğunun altını çizen Kart, “Savcı bu durumu görmezden geliyor. Delillerin karartılması söz konusu. Bu konu, sanıklar ve sanık müdafiler arasında konuşuldu. Savcı ve kolluğunda buna dair yönlendirmeleri var” diye belirtti.
Kart, şöyle devam etti: “Yaşanan katliam toplumun vicdanına şerh edildi. Bu nedenle katliamın serbest bir irade ile tartışılması gerekiyor. Sanıklar, biz avukatlar hakkında CİMER’e hedef gösterici dilekçeler yazıyorlar. Sanık avukatları, müvekkillerini uyarmalı.”
Olay yeri inceleme tutanaklarındaki çelişkilere dikkat çeken Kart, “Polis tutanaklarına göre olay yeri inceleme ekipleri, olay yerine 22.40’ta geliyor ama olay yeri tutanağına göre varış saati 00.00 civarında. Başlı başına soru işareti içeren bir evrak” ifadelerine yer verdi.
TIKLAYIN- Konya'daki ırkçı saldırı | "Katliam göz göre göre geldi"
"Irkçı bir saldırı"
Avukat Abdurrahman Karabulut ise; saldırıların ırkçı saiklerle gerçekleştirildiğine vurgu yaptı. Karabulut, “Lütfü Keleş’in ‘Kürtler uslandı mı” sözlerini hatırlattı ve “Bu cümleyi hasımlarına yönelik söylüyorsan bu ırkçılıktır” dedi.
Mahkeme heyetinin ısrarla katliam ve saldırı dosyalarının birleşmesi taleplerini reddettiğini ifade eden Karabulut, iki dosyanın birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Ardından söz verilen sanık avukatları da savunma için ek süre istedi. İki davanın birleştirilmesi taleplerine itiraz eden sanık avukatları, mahkeme heyetine yönelik, “baskı altındasınız” dedi.
Duruşma ertelendi
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Ali Keleş, Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Veli Keleş ve İbrahim Çalık hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına, İlyas Boztaş’ın tanık olarak dinlenmesi talebinin reddine, olay yeri keşif talebinin reddine, tetikçi katil Mehmet Altun’un 112 Acil arasında gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin dosyaya eklenmesi yönündeki talebin reddine, tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanmasına yönelik talebin reddine, Veli oğlu Ali Keleş ve Lütfü Keleş’in tutukluluğunun devamına karar verdi.
Kararın açıklanması beklenen duruşma 28 Ekim’e ertelendi.
(RT)